/** * */

St-Juliaan

De kerk met het nieuwe zijbeuk van Sint-Juliaan in 1912.
Enlarge
De kerk met het nieuwe zijbeuk van Sint-Juliaan in 1912.

Sint-Juliaan is een landelijke deelgemeente van Langemark-Poelkapelle in de provincie West-Vlaanderen in België. Het kleine dorpje werd voor het eerst vermeld in 1296 en had lange tijd geen eigen parochie; de gelovigen waren verdeeld over die van Langemark en Zonnebeke. In de 15de eeuw werd een hospitaal gesticht, het Melaetshuyse, waar een kapelletje aan was verbonden. Tussen 1817 en 1824 werd het kapelletje afgebroken en vervangen door een kerkje. Pas in 1909 werd Sint-Juliaan een zelfstandige parochie. De grond achter de kerk werd vanaf 5 april 1910 gebruikt als gemeentelijke begraafplaats. De kerk bleek al snel te klein te zijn zodat op Nieuwjaarsdag 1910 plannen werden goedgekeurd voor het vergroten van de kerk. Zo werd aan de rechterkant een zijbreuk aangebouwd die in 1912 werd voltooid. De kerk bood nu plaats aan 500 personen, maar werd door de komst van de oorlog nog geen twee jaar gebruikt.

St-Juliaan tijdens de oorlog. Op de foto zien we Duitsers links opgesteld
Enlarge
St-Juliaan tijdens de oorlog. Op de foto zien we Duitsers links opgesteld

Sint-Juliaan had ook een jongensschool, een meisjesschool en een weeshuis. Bij het begin van de oorlog, waren er een 50-tal weesmeisjes aanwezig toen Sint-Juliaan door de Fransen werd bezet. 22 weesmeisjes vluchtten met de kloosterzusters naar Watou waar ze een half jaar zouden verblijven, de overige weesmeisjes werden bij families ondergebracht. Het herenhuis van Aloï Deneir werd gebruikt als hospitaal, onder leiding van de Franse dokter Georges Plotz van het 79ste Régiment d'infanterie de Nancy. Hij bleef daar vier maanden.
Tijdens de oorlog ontstond Kitchener's Wood. Het begon toen de Fransen een veldkeuken inrichtten in het Wijngaardbos dat daarna "Bois des cuisiniers" werd genoemd. De Britten en Canadesen vertaalden dit later naar Kitchener's Wood, ook met verwijzing naar Lord Kitchener, minister van oorlog van het Verenigd Koninkrijk. In dit bos hielden de Canadese strijdkrachten stand tegenover de Duitsers tijdens de eerste gasaanval op Ieper.

Bezienswaardigheden

Linkjes

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/St-Juliaan"
Personal tools