/** * */

Spanbroekmolenkrater

Spanbroekmolen voor de aanval
Enlarge
Spanbroekmolen voor de aanval

De Spanbroekmolenkrater is ook wel bekend als de Pool of Peace en als de Lone Tree Crater (net zoals de Lone Tree Cemetery, een nabij gelegen begraafplaats).

Tijdens de Wereldoorlog lieten de Britten op 7 juni 1917 om 3:10 uur mijnen ontploffen onder Duitse stellingen in Wijtschate - Mesen in West-Vlaanderen. De meeste daarvan explodeerden maar de rest bleef intact onder de grond liggen. Een van de mijnen ontplofte onder de Spanbroekmolen in Wijtschate nabij het Bayernwald.

Inhoud

Mijnenslag op Spanbroekmolen

Pool of Peace
Enlarge
Pool of Peace

In december 1916 waren de Britten begonnen onderaardse gangen te graven. In galerijen van 521 meter lang met een diepte van 26,8 meter plaatsten ze 41.000 kg aan explosieven. De Duitsers hadden al gemerkt dat de Britten bezig waren omdat ze bij de Hollandsche Schuur en 'Bois Carré' in St-Elooi blauwe klei (blue bastard clay) ondekten en ze begonnen ook met het bouwen van mijngangen. Een van de mijnschachten is nog te vinden in het Bayernwald. Maar ze waren te laat om de explosies te verhinderen. Een paar uur voor de ontploffing was alles klaar. Het offensief was voorafgegaan door een zevendaags aanvallend bombardement. Daarna lieten de Britten 20 van de begraven 22 mijnen exploderen. Daarvan gingen er 19 af, een daarvan recht onder de Spanbroekmolen die 15 seconden later explodeerde. Een van de 22 mijnen werd reeds in 1916 onklaar gemaakt door de Duitsers. De twee overige mijnen werden bewust niet tot ontploffing gebracht. Ze lagen volgens de Britse bevelhebbers te ver uit doel. Een van deze onontplofte mijnen explodeerde tijdens een onweer op 17 juni 1955. De laatste mijn ligt nog steeds ergens te "rusten" in de klei. De explosies waren zo hevig dat men de knal kon horen tot in Londen. De molen werd totaal verwoest. Waar ooit de molen stond, bevindt zich nu een krater genaamd "Pool of Peace". De aanval was een reusachtig succes en liet het tij keren.

Pool of Peace

De Pool of Peace (krater 11) is een herinnering aan de Mijnenslag of de "Slag bij Mesen". Het is tegelijk een van de grootste en meest indrukwekkende kraters. De Pool of Peace heeft een diepte van 12 meter en een diameter van 129 meter. Rondom heeft de natuur haar werk gedaan maar achter de Pool of Peace ligt nog een Duitse bunker halfweg onder de grond. De krater daar heeft een diameter van 76,2 meter en een diepte van 12,2 meter.

De Pool of Peace wordt onderhouden door het Talbot House. Nabij de Pool of Peace ligt de Britse Lone Tree Cemetery. Op een rechthoekige hardstenen sokkel staat een rechthoekige gedenksteen met gegevens over de Spanbroekmolenkrater in uitgehouwen wit beschilderde letters die zich nabij de Pool of Peace bevindt. De Pool of Peace bevindt zich in de Spanbroekmolenstraat te Wijtschate.

Gegevens Krater 11

Duitse bunker achter krater 11. De soldaten in de bunker, sneuvelden door de luchtdruk
Enlarge
Duitse bunker achter krater 11. De soldaten in de bunker, sneuvelden door de luchtdruk
  • Diameter zonder rand: 76,2m
  • Diameter met rand: 129m
  • Diameter grondverplaatsing: 134,8m
  • Diepte: 12,2m
  • Springstof:
  • Diepte Springstof: 27m

De Mijnenslag 1917

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Spanbroekmolenkrater"
Personal tools