/** * */

Sopwith Triplane

Sopwith Triplane
Enlarge
Sopwith Triplane

De Sopwith Triplane (Driedekker) was een Brits eenpersoons gevechtsvliegtuig ontworpen door Herbert Smith en vanaf december 1916 geproduceerd door Sopwith Aviation Company. Het toestel was een driedekker en kreeg een vergelijkbare romp, staart, roer en hoogteroer als die van de Sopwith Pup.

Inhoud

Kenmerken

De Sopwith Triplane werd voorzien met Clerget 9z 9-cilinder (109 pk) motor die later werd vervangen door een zwaardere Clerget 9B (130 pk) motor. De bewapening bestond uit een enkele gesynchroniseerde voorwaarts vurende Vickers mitrailleur die door een vertragingsmechanisme door de propeller kon vuren. Zes toestellen werden uitgerust met dubbele mitrailleurs. Het toestel kon tegenover de tweedekkers sneller klimmen en was ook wendbaarder. De Sopwith Triplane kon een tijd onbemand gevlogen worden. Ze waren ook door de effectieve en uitgebalanceerde besturing erg comfortabel en gemakkelijk te vliegen. Maar de Triplanes waren tegenover de Duitse toestellen tijdens duikvluchten langzamer en kwetsbaarder.

Testfase

Het prototype van de Triplane was in mei 1916 vliegklaar. De testvluchten werden uitgevoerd door Harry Hawker te Brooklands. Daarna ging het toestel naar 'A' Fighting Squadron, RNAS, in Frankrijk voor verdere evaluatie. Het werd er met gejuich ontvangen en was binnen een kwartier na aankomst al in actie.

Operationele geschiedenis

Sopwith Triplane
Omschrijving: driedekker
Gebouwd door: Sopwith Aviation Company
Bouwjaar: 1916
Functie: jachtvliegtuig en verkenner
Max. snelheid: 185 km/u
Motor (type / vermogen): 1x Clerget 9Z 9-cilinder (109Pk) latere versie's 1 x Clerget 9B (130 pk)
Plafond: 6.465 m
Actieradius: 490 km
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

8,56 m / 5,83 m / 2,57 m; 21,47 m²
Gewicht: 420 kg (leeg), 661 kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: 1×7,7 mm Vickers mitrailleurs of 2×7,7 mm Vickers mitrailleurs
Aantal gebouwd: 154
Gebruik: Royal Naval Air Service, Armée de l'air, Amerikaanse expeditionaire macht en de Russische luchtmacht
Bijzonderheden:


In november 1916 werd de Sopwith Triplane in gebruik genomen door de Franse Marine en de Royal Naval Air Service (RNAS). Later werden er ook gebouwd voor de Royal Flying Corps (RFC) maar de toestellen werden omgeruild voor Franse Spad VII toestellen. De Triplane werd onsterfelijk in de gelederen van "Black Flight" van N° 10 Naval Squadron onder leiding van Raymond Collishaw. De Triplanes met namen als Black Mama, Black Prince, Black Sheep, Black Death en Black Roger werden gevlogen door Canadezen: Collishaw en de luitenanten W.M. Alexander, G.E. Nash, E.V. Reid en J.E. Sharman. De eenheid behaalde tijdens de Eerste Wereldoorlog gedurende drie maanden 87 overwinningen waaronder 33 overwinningen door commander Raymond Collishaw. Nog geen jaar later werden de driedekkers uit dienst gehaald en vervangen door de Sopwith Camels. Uit de Sopwith Triplane werd de Duitse Fokker Dr.I ontwikkeld toen de Duitsers een Triplane konden bemachtigen.

Sopwith Aviation Company toestellen

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Sopwith_Triplane"
Personal tools