/** * */

Slag van Zanzibar

De Slag van Zanzibar of de Zeeslag van Zanzibar was een zeegevecht dat plaats vond op 20 september 1914 bij het schiereiland Zanzibar in Oost-Afrika en het begin was van de Oost-Afrika Campagne. Vergeleken met de grote zeeslagen zoals de Zeeslag bij de Doggersbank, was de Zeeslag van Zanzibar een klein zeegevecht. Beide partijen streden tegen elkaar met slechts één kruiser. De HMS Pegasus van de Royal Navy onder bevel van captain John Ingles en de SMS Königsberg van de Kaiserliche Marine onder bevel van Fregattenkapitän Max Looff.

Vlak na het begin van de Eerste Wereldoorlog, op 19 september 1914, bevond de Duitse SMS Königsberg zich in de Rufiji Delta, toen hij bericht kreeg dat een Brits oorlogsschip de haven van Zanzibar binnen voer. Fregattenkapitän Looff van de SMS Königsberg, veronderstelde dat het ofwel de HMS Astraea of de HMS Pegasus kon zijn. Kapitein Looff begon onmiddellijk een aanval te plannen tijdens deze reparaties in de haven van Dar es Salaam.
Toen de middag voorbij was verliet de SMS Königsberg Dar es Salaam en voerde zich naar de Zanzibar haven. Ondertussen lag het Britse schip, de HMS Pegasus, in de haven. Zij voerde in een konvooi dat bestond uit de HMS Astraea en de HMS Hyacinth. Maar door problemen aan de ketels, heeft zij de konvooi moeten verlaten en voerde zich naar de Zanzibar haven voor reparaties.
Bij dageraad op 20 september 1914 kwam de SMS Königsberg aan bij de haven van Zanzibar. Daar werd ze opgevangen door een havensleepboot. Fregattenkapitän Max Looff liet het bevel geven enkele schoten te lossen voor de boeg van de sleepboot, die daardoor werd verjaagd. Eenmaal binnen bereik van HMS Pegasus, begon de SMS Königsberg salvo's te vuren bij een bereik van 9.000 meter. HMS Pegasus lag voor anker in de haven van Zanzibar en de ketels werden juist opgestookt, zodat het schip hulpeloos was. Ongeveer twintig minuten lang vuurde de SMS Königsberg salvo's af terwijl de HMS Pegasus in haar positie bleef liggen. Ondertussen werd de Britse White Ensign gehesen en begon ook de HMS Pegasus te vuren. De HMS Pegasus bezat echter slechts 102mm kanonnen die een bereik konden halen tot ongeveer 7000 meter, dat onvoldoende was om de Duitse tegenstander te raken. De Duitsers waren minstens 2.000 meter buiten bereik van de HMS Pegasus. De strijd duurde ongeveer twintig minuten langer. Na hevige voltreffers van de Duitse kruiser, waarvan de meeste in het dek, begon het schip te zinken. Zonder enige kans om de Duitse tegenstander te verslaan, beval captain John Ingles van de HMS Pegasus de evacuatie van het schip. Het schip kapseisde en zonk later dezelfde dag. Na deze duidelijke Duitse overwinning keerde de SMS Königsberg om en voer terug naar de haven van Rufiji Delta.
De Royal Navy had achtendertig gedode en vijfenvijftig gewonde matrozen te betreuren, terwijl de Duitse Kaiserliche Marine geen enkele dode of gewonde had.
De Duitse Kaiserliche Marine won de dag zodat het moreel aan boord van de SMS Königsberg steeg; maar dit was van korte duur voor de SMS Königsberg. Want tijdens de Slag bij Rufiji Delta werd de SMS Königsberg geblokkeerd en verslagen door schepen van de Royal Navy die bestond uit de HMS Chatham, de HMS Dartmouth, de HMS Weymouth, de HMS Goliath, de HMS Hyacinth, de HMS Mersey en de HMS Severn.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Slag_van_Zanzibar"
Personal tools