/** * */

Slag om de Kemmelberg

Bayernwald (Duitse stelling ter plekke) en de Kemmelberg in 1919.
Enlarge
Bayernwald (Duitse stelling ter plekke) en de Kemmelberg in 1919.

De Duitse opmars tijdens de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen in het najaar van 1914 liep vast rond Ieper en Wijtschate - Mesen. De heuvels van Heuvelland (streek in West-Vlaanderen) vormden de laatste natuurlijke hindernis naar de zee. De geallieerden wilden de Duitsers hier tegenhouden en terugdrijven. Als de Duitsers de geallieerde linies zouden doorbreken en de havens van Duinkerken en Calais zouden veroveren, zou de slagkracht van de geallieerden verminderen.

De deelname van de Amerikanen aan de oorlog en de Russische revolutie deden in 1917 andere plannen ontstaan. De Duitsers wilden in het voorjaar van 1918 alsnog trachten om de kust te bereiken om de havens in handen te krijgen. Hiertoe was een slag gepland via de Westvlaamse heuvels. Tijdens het Duitse Lente-offensief dat begon op 9 april 1918, boekten de Duitsers in de Salient een enorme vooruitgang. In Heuvelland veroverden de Duitsers Mesen, Hollebeke, Wulvergem, Ploegsteert en Nieuwkerke. De Duitsers werden tot staan gebracht amper een paar kilometer van Kemmel en de nabijgelegen Kemmelberg waar de Britten samen met de Fransen een uitkijkpost hadden. Ze braken op 16 april 1918 door de frontlijn bij Wijtschate - Mesen en stootten in korte tijd door tot aan de voet van de Kemmelberg en namen Dranouter, Kemmel en Wijtschate in. De gehele nacht vuurden ze gasgranaten af op de geallieerden. De Fransen verdedigden hun stellingen met vliegtuigbombardementen. Maar de Duitse Alpenjagers bestormden om 6:00 uur de Kemmelberg en de Lettenberg zodat de Fransen moesten terugtrekken op de Rode- en de Scherpenberg. De frontlinie in de Ieperboog begon van de Franse grens bij Dranouter, liep nabij Loker en De Klijte naar Voormezele, liep daarna naar de Hellfire Corner die amper een paar kilometer ver lag van Ieper en van de Hellfire Corner naar Pilkem Ridge richting Boezinge langs het kanaal naar de Ijzer. Deze zogenoemde Slag om de Kemmelberg, die overigens niet tot de gehoopte doorbraak naar de kust leidde, eiste meer dan 5.000 levens. Maar voor de Duitsers was het Duitse Lente-offensief en de Slag om de Kemmelberg een geslaagde onderneming ook al konden ze niet doorbreken naar de kust.

Heden ten dage bevindt er zich op de Kemmelberg een Frans ossuarium met de stoffelijke resten van 5.294 gesneuvelden (uitsluitend Franse officieren, onderofficieren en soldaten). 170 meter hoger staat een monument opgedragen aan de 32ste Franse divisie, het Monument Aux Soldats Français (in de volksmond "Den Engel"). Aan de Vierstraat staat het "American Monument". Dit kleine monument herdenkt de militairen van de Amerikaanse 27ste en 30ste divisie die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden rond Kemmel en de Kemmelberg.

Een weetje: De Kemmelberg was een zeer waardevolle archeologische vindplaats die spijtig genoeg nog niet onderzocht was ten tijde van de eerste wereldoorlog. Onderzoek in de jaren 1970 heeft resten van een Gallische heuvelburcht blootgelegd. Deze was echter in de eerste wereldoorlog totaal kapotgeschoten, en enkel minieme resten van artefacten (zoals stukjes van uit Griekenland geïmporteerde beschilderde Atheense vazen en Etruskische resten) bleven over. Dit geeft aan dat de Kemmelberg in de Gallische periode een belangrijk centrum was. Het is de enige Gallische "hoofdplaats" tot nu toe gevonden in Vlaanderen en was dus een unieke site. Nog maar eens een voorbeeld hoe de oorlog naast mensenlevens ook zonder onderscheid het cultureel patrimonium vernietigt.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Slag_om_de_Kemmelberg"
Personal tools