/** * */

Slag om Jassin

De Slag om Jassin was een slag die plaats vond tussen de Entente (Groot-Brittanniƫ en Brits-India) en Duitse Schutztruppe op 18 en 19 januari 1915. Jassin ligt op de grens van toenmalig Duits Oost-Afrika met Brits Oost-Afrika (tegenwoordig resp. Kenya en Tanzania). Jassin werd zwak bezet door 300 Brits-Indische troepen onder bevel van de Britse Captain Hanson.
De Schutztruppe bestonden uit 1350 Askaris en 244 Duitsers en stonden onder bevel van Paul von Lettow-Vorbeck. Von Lettow besloot Jassin aan te vallen om verder gevaar voor Tanga te voorkomen, dat slechts 50 km ten zuiden van Jassin ligt. Tanga werd al eerder, op 3 en 4 november 1914, zonder succes aangevallen door de Britten.
De Duitsers vielen met negen eenheden aan en het lukte snel Jassin te veroveren. Na de Britse capitulatie liet von Lettow de Britse commandanten vrij op voorwaarde dat deze verder buiten de oorlog zouden blijven.
De slag om Jassin zou de laatste slag zijn tussen reguliere strijdkrachten in dit gebied. Von Lettow besefte dat hij op den duur van de Britten zou moeten verliezen en wijzigde zijn tactiek. Tot het eind van de Eerste Wereldoorlog zouden zijn troepen vooral guerilla-acties uitvoeren, vooral tegen de spoorweg in Uganda.

Bron: Bishop D L en Dobold, H, Detailed report on the Battle of Jassin.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Slag_om_Jassin"
Personal tools