/** * */

Slag om Buggenhout

De Slag om Buggenhout kaderde in een Belgische offensieve actie vanuit Dendermonde, gericht op het Zuiden.

Eind september 1914 stond het Franse front onder druk door de Duitse aanvallen vanuit België. Het Franse opperbevel dacht ten onrechte dat de Duitsers hun legereenheden rond Antwerpen verzwakten om tegen Frankrijk in te zetten en vroeg aan het Belgische opperbevel om een Derde Uitval op touw te zetten.

Tijdens de voorbereidingen van deze actie werd vastgesteld dat de Duitse troepen zich versterkten over het volledige zuidfront rond Antwerpen, van Heist-Op-Den-Berg tot Dendermonde. Daarom besloot Koning Albert om slechts een beperkt offensief op touw te zetten, uitgevoerd tegen de 37e Landwehr Brigade die vanuit Brussel over Groot-Bijgaarden naar Aalst was opgerukt en Dendermonde bedreigde.

De hoofdaanval werd uitgevoerd door de troepen van de 4e Legerdivisie die oprukten vanuit Grembergen en Hamme, gesteund op hun linkerflank door de 5e Legerdivisie vanuit haar uitvalsposities binnen de buitenste fortenlijn rond Bornem en Puurs.


25 september 1914

Het 2e Regiment Jagers te Voet neemt posities in te Oppuurs.


26 september 1914

Rond 7u30 vertrekt het 1e Linieregiment uit Bornem richting Sint Amands, om 10u volgt de medische staf en om 10u30 de artillerie. Belgische vliegtuigen voeren verkenningsvluchten uit.

De Belgische troepen nemen posities in te Opwijk aan het station, op het Eeksken en tussen Buggenhout-Bos en de spoorweg Dendermonde-Mechelen; het 1e Battalion van de 2e Jagers van kilometerpaal 25 tot de Halte Lebbeke, het 3e Battalion tussen de Halte en kilometerpaal 25.500. Het 2e Battalion blijft in reserve.

Het 5e Regiment Jagers te Voet moet hevig slag leveren om haar posities ter hoogte van Ten Houte en Klein Antwerpen te kunnen innemen.

Tegen avond bezet het 1e Regiment Grenadiers het interval tussen Fort Liezele en Schans Letterheide.


27 september 1914

De opmars van het Duitse belegeringskorps tegen Antwerpen begint. De 9. Ersatz Infanterie Brigade van de 4. Ersatzdivision en de 37. Landwehrbrigade vallen de veroverde posities van de 5e Legerdivisie te Buggenhout, Opwijk en Lebbeke aan.

Tijdens de nacht komen de Belgische loopgraven onder hevig vuur van schrapnells en brisantgranaten te liggen. Opwijk-Eeksken wordt door de Duitsers heroverd maar een aanval op Buggenhout-Bos wordt aanvankelijk nog door de Belgen teruggeslagen.

Het 1e Battalion van de 2e Jagers te Voet trekt zich terug naar posities aan de molen van Opstal. Het 2e Battalion neemt posities in ter hoogte van Klein Antwerpen. Een ruitereenheid bevindt zich op de weg vanaf Hoge Linde tot 250m ten Noordoosten van de Molen van Opstal. Het handelt hier waarschijnlijk over de divisiecavalerie, bestaande uit het 2e Regiment Jagers te Paard.

Om 11u50 voeren de Duitsers een zware aanval uit tussen Opstal en de Hoge Linde. Het 3e Battalion van de 2e Jagers te voet, dat ’s morgens naar Opstal was teruggetrokken, helpt de andere eenheden bij het afslaan van deze aanval.

De 5e Legerdivisie trekt zich rond 16u terug over Buggenhout en De Heuvel naar posities tussen Oude Briel en Opdorp. Het 2e en 5e Regiment Jagers te Voet trekt zich terug naar Sint Amands en Oppuurs.

Het 1e Regiment Grenadiers neemt posities in te Opdorp en aan de Spoorlijn Mechelen-Dendermonde.


28 september 1914

In de nacht van 27 op 28 september trekt de 5e Divisie zich terug richting Hoboken. Andere eenheden verplaatsen zich per trein vanuit Bornem. De forten van Liezele, Bornem en Breendonk en de pantsertrein ter hoogte van Kalfort geven dekkingsvuur tot 14u.

In de loop van de dag trekken de Belgen zich terug van hun stellingen achter de spoorweg Dendermonde - Mechelen. Het front wordt nu gevormd door de Grote Wachten van het 1e Regiment Grenadiers en 1e Regiment Karabiniers.

De Duitse 13. Ersatz Brigade betrekt posities ten zuiden van de spoorweg ter hoogte van Buggenhout en Malderen Station.


29 september 1914

De Duitsers starten hun aanval om 7u met een voorbereidende artilleriebeschieting van de Belgische stellingen.

Rond 8u vallen het 16.Ersatz Battalion en de Pionier Compagnie van de 13. Ersatz Infanterie Brigade (4. Ersatz Division) aan over Malderen-Boeksheide, richting Holstraat en Opdorp en komen ter hoogte van de spoorweg onder vuur te liggen van fort Liezele en van de Grote Wacht nr. 3 van het 1e Bataljon van het 1e Regiment Grenadiers.

Opdorp wordt rond 13u door de Duitsers bezet en tegen 19u wordt Sint Amands ingenomen.

Tussen Malderen en Opdorp komen hierbij minstens 18 Duitsers om het leven.

Ook de zich terugtrekkende Belgen lijden verliezen. In en net buiten Opdorp sneuvelen die voormiddag minstens 8 Grenadiers.

Links

De Slag om Buggenhout -- 26-27 september 1914

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Slag_om_Buggenhout"
Personal tools