/** * */

Slag bij Saarburg

Saarburg (Frans: Sarrebourg) ligt in Duits-Lotharingen op 14 km van de Frans-Duitse grens. (Het moet niet worden verward met het ook nu nog Duitse Saarburg onder Trier). In 1905 had het 9.818, merendeels Duitstalige, inwoners. Op 18 en 19 aug. 1914 vonden bij deze stad grensgevechten plaats tussen het 1e Beierse legerkorps en de Fransen. Het Duitse opperbevel had de Franse aanvalskracht onderschat en een Franse aanval pas later verwacht, zodat Saarburg zonder slag of stoot op 18 aug. 1914 door de Fransen bezet kon worden. Met de Slag bij Saarburg wordt dat deel van de Slag in Lotharingen (20-22 aug. 1914) aangeduid, waarbij het Duitse 7de leger aangevoerd door kolonel-generaal v. Heeringen op 20 aug. op de linkervleugel van het 6de (kroonprins Rupprecht van Beieren) werd ingezet. Op dezelfde dag was Saarburg weer in Duitse handen. Dit als flankaanval bedoelde offensief van de Duitse troepen tijdens hun opmars vanuit de Vogezen kwam niet geheel tot ontplooiing door de hardnekkige tegenstand van het Franse 1ste en 2de leger (onder resp. de bevelhebbers Dubail en Castelnau). Deze werden weliswaar over de grens teruggedreven, maar de achtervolging in de richting van Toul en Épinal kwam niet verder dan de Franse stellingen bij de rivieren Moezel en Meurthe.

Hoewel de officiële Duitse geschiedschrijving hierover niet rept, is er volgens andere bronnen sprake geweest van Duitse oorlogsmisdaden tijdens deze achtervolging. In het vijfdelige Nederlandstalige verzamelwerk "14-18 – De Eerste Wereldoorlog" (1975) bijvoorbeeld staat op blz. 224 onder het kopje "Beierse terreur": "De Beieren rukten op tot over de Franse grens, plunderend, brandstichtend en moordend. Op 20 augustus werden in het oude stadje Nomeny in de Moezelvallei, tussen Metz en Nancy, vijftig burgers gedood met geweerkogels of bajonetten, waarna alle huizen die na een hevig artilleriebombardement nog overeind stonden, werden afgebrand." Lit.: Reichsarchiv (red.): Der Weltkrieg. 1914 bis 1918. Die militärischen Operationen zu Lande. Dl. 1 (1925).

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Slag_bij_Saarburg"
Personal tools