/** * */

Slag bij Festubert

Situatiekaart (uit Meyer, Grosser Hausatlas, 1938)
Enlarge
Situatiekaart (uit Meyer, Grosser Hausatlas, 1938)
De Slag bij Festubert in de saillant van Ieper (15-27 mei 1915) tussen de geallieerden (Britse, Canadese en Brits-Indische troepen) en de Duitsers vormde een onderdeel van het offensief in Artois in de lente van 1915, het tweede grote offensief van de Franse opperbevelhebber Joseph Joffre, na Champagne in december 1914.

De aanval bij Festubert werd op touw gezet door sir Douglas Haig, pas nadat door Joffre druk op het Britse expeditieleger (BEF) was uitgeoefend, en was de tweede aanval tijdens genoemd offensief, volgend op de aanval op Neuve-Chapelle, vier dagen eerder op 9 mei.

De aanval rond het dorp Festubert werd ingezet op 15 mei 's avonds door twee divisies, grotendeels Brits-Indische infanterie, en werd voorafgegaan door een vier dagen durend bombardement uit meer dan 400 kanonnen die 100.000 granaten afvuurden. De opmars maakte snel vorderingen, ondanks dat het bombardement er niet in was geslaagd de eerste verdedigingslinie van het Duitse 6de leger (geleid door kroonprins Rupprecht) te vernietigen. Onder deze aanval trokken de Duitsers terug naar posities direct voor het dorp.

Een volgende aanval op de Duitse stelling door Canadese troepen begon op 18 mei, maar werd beantwoord door Duits artillerievuur en had geen succes. Terwijl zware buien neerdaalden begonnen sommige geallieerde troepen loopgraven aan te leggen om de geringe terreinwinst die was gemaakt vast te kunnen houden. Op de avond van die dag werd de Duitse gevechtslinie aangevuld met extra reserves.

Hernieuwde aanvallen door de geallieerden tussen 20 en 24 mei resulteerden in de inname van het dorp Festubert zelf, een verovering die standhield tot het Duitse voorjaarsoffensief van 1918. Desondanks waren de geallieerden minder dan een kilometer opgeschoten, waarna de aanval werd afgebroken op 27 mei. De Britten verloren zo'n 16.000 man tijdens deze operatie.

(Vertaling van: http://www.firstworldwar.com/battles/festubert.htm).

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Slag_bij_Festubert"
Personal tools