/** * */

Sikorsky S-22 Ilya Muromets

De Sikorsky S-22 "Ilya Muromets"
Enlarge
De Sikorsky S-22 "Ilya Muromets"
Sikorsky S-22 "Ilya Muromets"
Omschrijving: Russische bommenwerper
Gebouwd door: Russo-Baltic Wagon Company
Bouwjaar: 1913-1918
Functie: bommenwerper
Max. snelheid: 110 km/u
Motor (type / vermogen): 4× Sunbeam Crusader V8 motoren /148 pk (110 Kw)
Plafond: 3.200 m
Actieradius: 1560km
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

34,5 m / 18,8 m / 4 m; 125 m²
Gewicht: 3150 kg (leeg), 4600 kg (max.)
Bemanning: 12
Wapensystemen: Verschillende aantallen en combinaties bewapening. Maxim, Lewis, Madsen en Colt machinegeweren. Er werden ook terugstootloze experimentele wapens toegevoegd, ontworpen door Leonid Kurchevsky. Het bommenlast varieerde. Maximaal kon er een bommenlast mee tot 800 kg. Er werd ook gebruik gemaakt van zes 127 mm raketten die onder de vleugels werden geplaatst.
Aantal gebouwd: 416 (Alle versie's)
Gebruik: Russische Keizerlijke Luchtmacht, Luchtmacht van de Sovjet-Unie en de Poolse luchtmacht (slechts een exemplaar)
Bijzonderheden: Eerste operationele strategische bommenwerper in de geschiedenis.

De Sikorsky S-22 "Ilya Muromets" (Russisch: Сикорский Илья Муромец) was een Russische tweedeks bommenwerper. Het is het werelds eerste viermotorige strategische bommenwerper en werd vernoemd naar Ilya Muromets, een held uit de Russische mythologie.

Ontwikkeling

De Ilya Muromets werd in 1912 ontworpen door Igor Sikorsky en gefabriceerd door de "Russo-Baltic Wagon Company" in Riga in 1913. Het was gebaseerd op zijn eerdere Sikorsky S-21 Russky Vityaz, waarvan slechts een exemplaar werd gebouwd en die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de luchtvaart. De eerste opzet van de Ilya Muromets, was om een luxe passagiersvliegtuig te bouwen. Het had comfortabele rieten stoelen, een slaapkamer, een woonkamer en zelfs een badkamer! Het vliegtuig had ook verwarming en elektrische verlichting. Op 10 december 1913 werd de Ilya Muromets voor het eerst getest. Op 25 februari 1914 vond, voor demonstratiedoeleinden, zijn eerste vlucht plaats met 16 passagiers aan boord. Van 21 tot 23 juni 1914 heeft het een wereldrecord gevestigd door een trip af te leggen van Sint-Petersburg naar Kiev in 14 uur en 38 minuten. Maar de Eerste Wereldoorlog zorgde ervoor, dat het toestel zijn functie als passagiersvliegtuig verloor. Want de Ilya Muromets moest ingezet worden als bommenwerper. Maar het kreeg nieuwe eer: het werd de eerste operationele viermotorige bommenwerper met een bommenlast tot 800 kg en negen machinegeweren. De vier motoren werden beschermd met een 5 mm pantser.

Cockpit van de Sikorsky S-22 "Ilya Muromets"
Enlarge
Cockpit van de Sikorsky S-22 "Ilya Muromets"

Operationele geschiedenis

In augustus 1914 werd de Ilya Muromets door de Russische Keizerlijke Luchtmacht in dienst genomen. Op 10 december 1914 vormden de Russen hun eerste eskader. Op 12 september 1916 verloren de Russen hun eerste Ilya Muromets in een gevecht met vier Duitse Albatros jachtvliegtuigen. De Russische regering en Sikorsky zelf verkochten het ontwerp en de productie in licentie aan de Britten en de Fransen. Ook de Duitsers probeerden het ontwerp te kopiëren met behulp van de fragmenten van bommenwerpers die zij neergeschoten hadden boven hun grondgebied in september 1916. De Russen bouwden 73 Ilya Muromets bommenwerpers tussen 1913 en 1918. Gedurende deze periode waren de Russen de eerste in de geschiedenis van de luchtvaart voor het uitvoeren van bombardementen met behulp van zware bommenwerpers. Zij waren ook de eerste die de verdedigingstactiek ontwikkelen om een bommenwerper tijdens de vlucht te beschermen tegen vijandelijke jagers. De laatste vlucht van een Ilya Muromets bommenwerper vond plaats in 1922 in Serpukhov.

Personal tools