/** * */

Siemens-Schuckert D.III

Het eerste versie van de Siemens-Schuckert D.III
Enlarge
Het eerste versie van de Siemens-Schuckert D.III
Siemens-Schuckert D.III
Omschrijving: Duitse tweedekker
Gebouwd door: Siemens-Schuckertwerke
Bouwjaar: 1917-1918
Functie: Jachtvliegtuig
Max. snelheid: circa 180 km/u
Motor (type / vermogen): 1x Siemens-Halske Sh.III 11 cilinder rotatiemotor (160 pk / 117 kw) of 1x Siemens-Halske Sh.IIIa 11 cilinder rotatiemotor (160 pk / 117 kw)
Plafond: 8200 m
Actieradius:
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

8,43 m / 6,71 m / 2,80 m; 19 m²
Gewicht: 534 kg (leeg), 725 kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: 2x 7,92 mm LMG 08/15 machinegeweren
Aantal gebouwd: 80 (alle versies)
Gebruik: Luftstreitkräfte en de Zwitserse luchtmacht.
Bijzonderheden:

De Siemens-Schuckert D.III is een Duits gevechtsvliegtuig dat werd ingezet tijdens de Eerste Wereldoorlog. De D.III was een derde versie van de Siemens-Schuckert D-serie die gebaseerd was op veroverde Franse Bébé's. De D.III was een aangepaste D.II. Het enige verschil was dat de D.III voorzien werd met een vierbladige propeller, terwijl de D.II voorzien werd met een tweebladige propeller. Ook de motor van de D.III werd aangepast tot een 160 pk zware Siemens-Halske Sh.III 11 cilinder rotatiemotor. De productie begon in december 1917, nadat de Idflieg 20 toestellen bestelden. In februari 1918 werd een nieuwe bestelling gemaakt om nog eens 30 exemplaren te bouwen. De enige fabrikant van de D-serie was Siemens-Schuckertwerke. Ruim 40 toestellen zagen dienst tussen april en mei 1918, waaronder Jasta 2 en Jasta 4. Een van de bekende piloten die met het toestel vlogen was Ernst Udet met zijn opvallende rode kleuren en de witte Initialen "LO!", dat verwijst naar zijn verloofde Eleanor Lo Zink. De piloten waren enthousiast over de nieuwe vliegtuigen. Ze waren behendig en konden goed klimmen. Maar schone liedjes duren niet lang. De motoren bleken ernstige problemen te hebben met oververhitting. Terwijl de motor problemen werden opgelost, werd de D.III uit dienst genomen in het voordeel van de nieuwere Fokker D.VII vliegtuigen. D.III's werden aangepast met een betere 160 pk zware Siemens-Halske Sh.IIIa 11 cilinder rotatiemotor. Ook de motorkap werd gewijzigd tot een "halve maan", voor een betere koeling, en met een vernieuwde rolroer. Nog eens 30 exemplaren werden besteld en in juli 1918 in dienst genomen.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Siemens-Schuckert_D.III"
Personal tools