/** * */

Schwere 12-cm-Kanone

Schwere 12-cm-Kanone
Gebouwd door:
Bouwjaar: 1880 - ?
Gewicht geschut: 2455 kg in stelling
Totale lengte:
Lengte loop: 2810 cm = Lang 23,4
Gewicht granaat: 16,2-17kg
Kaliber: 120,3 mm
Elevatiehoek: min 5° tot plus 40°
Traverse: 0 graden
Vuursnelheid: 2 schoten/minuut
Mondingssnelheid: 398 m/s
Bereik: 7900 m
Gebruik: Duitsland
Bijzonderheden: ontworpen als tegenbatterijgeschut


Schwere 12-cm-Kanone
Enlarge
Schwere 12-cm-Kanone

Tijdens de Frans-Duitse oorlog had het 12-cm-Kanone goede prestaties geleverd als belegeringsgeschut, specifiek om tegen vijandelijk geschutsstellingen te gebruiken. In 1873 was er een verbeterde versie voorhanden maar tegen 1875 werd deze als verouderd beschouwd wegens een te korte dracht. Daarom werd er een stuk gevraagd met groter dracht.

De 12-cm kanone en 12-cm kanone C/73 waren nog bronzen stukken en het Schwere 12-cm-Kanone was ook hoofdzakelijk brons met een binnenste buis uit staal. In de zomer van 1880 werden de eerste stukken besteld en snel werden er 620 geleverd.

Het stuk stond zoals in die tijd gebruikelijk voor belegeringsgeschut op een hoog affuit om over een hoog parapet te schieten. Het had geen terugslagmechanisme, de terugslag werd opgevangen door op grote houten wiggen terug te lopen en vervolgens weer naar voor in stelling te rollen. Overigens was er een tendens om om te vallen als de houten wiggen niet goed gepositioneerd waren. Het stuk werd normaal gezien op een houten platform opgesteld. Later werd er een hydraulische terugslagrem tussen stuk en platform voorzien waardoor de terugslag korter werd en het stuk op kleinere wiggen terugliep. Het vervoer gebeurde in twee lasten: loop en affuit, het gewicht van de wagens in marsstelling bedroeg in het totaal 4675 kg.

Na het begin van de Eerste Wereldoorlog werden ze uit de forten gehaald en aan het front ingezet in batterijen van de Landwehr en ook in onafhankelijke batterijen.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Schwere_12-cm-Kanone"
Personal tools