/** * */

Schots monument (Zonnebeke)

Het monument
Enlarge
Het monument
Gedenkplaat
Enlarge
Gedenkplaat

Het Schots monument in Zonnebeke ligt aan de Ieperstraat bij de brug over de A19 Ieper-Kortrijk. Het monument werd onthuld in het bijzijn van het Forum op 25 augustus 2007.

Eigenschappen

Het Schotse monument ligt op de Frezenberg die tijdens de Eerste Wereldoorlog een strategisch punt was. Het monument gedenkt de tijdens de Wereldoorlog gevallen Schotse militairen. Ook de Schotten in de dominions, zoals bijvoorbeeld Canada, behoren tot de doelgroep. Het monument is een High Cross of Keltisch kruis vervaardigd uit "Corennie Pink", een granietsoort afkomstig uit Schotland. Het kruis staat op een betonnen blok, gecamoufleerd door stenen van Duitse bunkers van de Albrecht-Stellung (waar het monument zich op bevindt) die uit de velden achter het monument werden opgegraven. Het is ontworpen door Dirk Uytterschout en is vervaardigd door Fyfe Glenrock, een Schotse firma in Aberdeen.

Frezenberg tijdens de Eerste Wereldoorlog

Op 31 juli tot midden augustus 1917 was de Schotse 15de divisie betrokken geraakt bij een reeks bloedige aanvallen. De 9de Schotse divisie met de 1ste Zuid-Afrikaanse brigade veroverde enkele weken later de berg en hielden stand van 31 juli tot 20 augustus 1917.

Personal tools