/** * */

Salmson Type 2

Een Canton-Unné stermotor
Enlarge
Een Canton-Unné stermotor
Salmson 2A2
Enlarge
Salmson 2A2
Salmson Type 2
Omschrijving: Bewapend verkenningsvliegtuig
Gebouwd door: Salmson
Bouwjaar: 1917
Functie: Verkenning
Max. snelheid: 185 km/u
Motor (type / vermogen): een Salmson 9Za stermotor / 260 pk (194 kW)
Plafond: 6250 m
Actieradius: 3 uur
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

11,80 m / 8,50 m / 2,90 m; 37,27 m²
Gewicht: 780 kg (leeg), 1340 kg (max.)
Bemanning: 2
Wapensystemen: Een voorwaarts vurend, gesynchroniseerd Vickers 7,7-mm machinegeweer en een enkele of dubbele 7,7-mm Lewis, beweegbaar opgesteld in de achterste cockpit.
Aantal gebouwd: 3200
Gebruik: Frankrijk, Amerika
Bijzonderheden:

In 1912 richtte Emile Salmson de firma Société des Moteurs Salmson op, een firma die zich zou gaan bezighouden met de ontwikkeling en de bouw van watergekoelde stermotoren die Canton-Unné ontwerpkenmerken vertoonden.
Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ontstond er een grote vraag naar deze krachtbron, maar zodra de productie eenmaal goed op gang was gekomen, besloot het bedrijf zich met de bouw van vliegtuigen te gaan bezighouden. Het eerste toestel was de niet succesvolle Salmson-Moineau S-M.1 verkenner-tweedekker, die was ontworpen door luitenant René Moineau en werd gebouwd door Salmson.
Het model had echter te lijden onder de problemen die voortkwamen uit de ongebruikelijke motorinstallatie: een in de romp gemonteerde 119kW (160 pk) Canton-Unné die via transmissie-assen twee tussen de vleugels gemonteerde trekschroeven aandreef, een aan weerszijden van de romp. Drie of vier van deze toestellen werden in 1917 zeer korte tijd ingezet door de Franse luchtmacht.


In volledig contrast daarmee stond de zeer succesvolle tweezitter Salmson Type 2, een volledig door Salmson ontworpen en gebouwde verkenner-tweezitter. Dit conventionele,robuust geconstrueerde type kwam in 1917 in dienst als categorie A.2 waarnemingsvliegtuig/verkenner, waarvan in totaal zo"n 3200 exemplaren werden gebouwd. Naar verluidt zijn 24 Franse squadrons met het type uitgerust geweest en schaften de Amerikanen 705 van deze toestellen aan waarmee 11 squadrons van materieel werden voorzien. Het is interessant te vermelden dat het US 12th Aero squadron in zijn officiële geschiedschrijving vermeldde dat '...dit vliegtuig in alle opzichten uitgesproken bevredigend bleek, tot het sluiten van de Wapenstilstand is er geen waarnemingsvliegtuig geweest dat betere all-round voldoening heeft gegeven.'
Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog vond een groot aantal voormalig militaire Salmson Type 2's emplooi in de variëteit aan civiele taken. Sommige daarvan werden door het bedrijf voorzien van een gesloten cabine voor twee passagiers en aldus aangeduid als Salmson Limousine. Beginnende luchtvaartmaatschappijen in Europa hebben met enkele van deze toestellen gevlogen. De Salmson Type 2 is ook gebouwd in Japan waar het leger één van zijn luchtbataljons (drie squadrons) met het model uitruste.

Varianten

  • Salmson 4: Een vergrote versie met lichte bepantsering voor grondaanvallen, beperkte productie in 1918, geannuleerd aan het eind van de oorlog.
  • Salmson 5: Gemoderniseerde Salmson 2 voor grondaanvallen, niet in productie genomen.
  • Salmson 7: Gemoderniseerde Salmson 2 voor grondaanvallen. De grootste verandering was de cockpit, de piloot en schutter zaten rug-aan-rug in één cockpit. Er werd een grote productie gepland, maar het einde van de oorlog stak daar een stokje voor.
  • Salmson Limousine: Gemoderniseerde versie voor passagiers.
    • Een replica van de Japanse versie (Sarumuson B-2A-2 1Otsu 1) is te zien in het "Kakamigahara Aerospace Science Museum" op de Gifu Air Base te Kakamigahara in Japan.

Sarumuson B-2A-2 1Otsu 1

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Salmson_Type_2"
Personal tools