/** * */

SPAD S.XVI

De S.XVI gevlogen door Billy Mitchell. Het toestel is één van de weinige gespaarde S.XVI vliegtuigen en is te bezichtigen in het National Air and Space Museum Steven F. Udvar-Hazy Center.
Enlarge
De S.XVI gevlogen door Billy Mitchell. Het toestel is één van de weinige gespaarde S.XVI vliegtuigen en is te bezichtigen in het National Air and Space Museum Steven F. Udvar-Hazy Center.
SPAD S.XVI
Omschrijving: Franse tweedekker
Gebouwd door: SPAD
Bouwjaar: 1918
Functie: Verkenningsvliegtuig
Max. snelheid: 180 km/u
Motor (type / vermogen): 1x Lorraine-Dietrich 8Bb / 240 pk (176 kW)
Plafond: m
Actieradius:
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

11,20 m / 7,80 m / 2,8 m; m²
Gewicht: 906 kg (leeg), 1140 kg (max.)
Bemanning: 2
Wapensystemen: 1x voorwaartsvurende Vickers luchtgekoelde machinegeweer, 2x Lewis Mk.III
Aantal gebouwd: 1000 (???)
Gebruik: Frankrijk,
Bijzonderheden:

De SPAD S.XVI was een Franse Verkenningsvliegtuig dat werd ontworpen in 1918 door Louis Béchereau, hoofdontwerper van SPAD, met de S.XI als basis. De S.XVI was bedoeld als een verbeterde versie van de S.XI en werd aangedreven door een 240 pk zware Lotharingen 8BB motor. De nieuwe motor resulteerde in zwaardere vliegtuig zodat de prestatie iets minder was dan de S.XI en aldus trager was dan zijn concurrenten, de Breguet Br.14 en de Salmson 2. Echter de ontwerpsfouten van de S.XI werden in de S.XVI verbeterd, zodat het toestel minder onstabiel bleek te zijn dan de S.XI. De S.XVI kwam in 1918 in dienst en werd beschouwd als vervanger van de S.XI. 27 Franse squadrons werden voorzien met de S.XVI. Na de oorlog bleef de S.XVI in dienst in vijf squadrons. Er werden zes toestellen gekocht tijdens de oorlog door de Verenigde Staten. Eén van de beroemde piloten die met het toestel vloog was Billy Mitchell. Een herkenbaar punt aan de S.XVI is de "kwab" boven de uitlaat en de lagere bovenvleugel.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/SPAD_S.XVI"
Personal tools