/** * */

SPAD S.VII

Een SPAD S.VII van het beroemde SPA.3 squadron 'Les Cicognes' (de ooievaars)
Een SPAD S.VII van het beroemde SPA.3 squadron 'Les Cicognes' (de ooievaars)
SPAD S.VII
Omschrijving: Eenzits jacht- en verkenningsvliegtuig.
Gebouwd door: Société Pour L'Aviation et ses Dérivés
Bouwjaar: 1916
Functie: jacht en verkenning
Max. snelheid: 192 km/u
Motor (type / vermogen): Een Hispano-Suiza 8Aa watergekoelde V8 zuigermotor / 150 pk (110 kW)
Plafond: 5300 m
Actieradius: 360 km / 225 min
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

7,8 m / 6,15 m / 2,12 m; 17,85 m²
Gewicht: 510 kg (leeg), 740 kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: Een vaste 7,7-mm Vickers machinegeweer op de neus,gesynchroniseerd om door de propeller heen te vuren,en (soms) een 7,7-mm Lewis machinegeweer boven op de vleugel.
Aantal gebouwd: meer dan 6000
Gebruik: Frankrijk,Engeland,Italië,België en Amerika.
Bijzonderheden:

De firma SPAD,altijd bekend onder die afkorting (van Société Pour L'Aviation et ses Dérivés,die de oorspronkelijke firmanaam Deperdussin vereeuwigde),produceerde Frankrijks beste verkenningsvliegtuigen van de oorlog. De meeste dankten hun succes aan de klassieke,watergekoelde Hispano-Suiza motoren,waarvan de brede V8 versie zowel de SPAD VII als de XIII voortstuwde. De SPAD VII,die in april 1916 zijn eerste vlucht maakte,werd direct beschouwd als verreweg superieur aan de Fokker en Albatros verkenningsvliegtuigen die het Westelijk front nog steeds domineerden. De eerste productieorders waren bescheiden,maar in de loop der tijd werden er meer dan 6000 gebouwd,waarvan zo'n 220 in Groot-Brittannië. Ontworpen door Louis Béchereau,die ontwerper was geweest bij de oorspronkelijke firma Deperdussin,was de SPAD VII vrijwel geheel van hout,overtrokken met stof; de grote motor werd geheel omsloten door de motorkap die een groot aantal sleuven had waardoor de koellucht van de grote radiateur kon uitstromen. De SPAD VII dankte zijn reputatie aan zijn vroege dienst bij het beroemde SPA.3 squadron 'Les Cicognes' (de ooievaars),dat in september 1916,toen de eerste SPAD VII's arriveerden,geleid werd door Alfred Heurtaux,die zelf een aas was en uiteindelijk 21 overwinningen boekte,waarvan ongeveer vijftien met de SPAD VII.


Beroemde SPAD VII piloten

Andere beroemde SPAD VII piloten waren onder anderen René Dorme (23 overwinningen),Albert Deuillin(20) en de allerberoemste,Georges Guynemer. Toen de eerste SPAD VII aan SPA.3 geleverd werd,had Guynemer al negen overwinningen geboekt,aan het eind van dat jaar was dat tot dertig gestegen en in juli van het volgende jaar tot vijftig. Zijn SPAD VII,met het bekende ooievaarsinsigne van 'Les Cicognes' achter op de romp,kreeg de naam 'Vieux Charles'. De SPAD VII diende in de laatste twee oorlogsjaren bij de meeste geallieerde luchtmachten,waaronder het RFC. Het eerste Britse squadron dat in Frankrijk met het toestel vloog,was No. 19 squadron in december 1916,gevolgd door No. 23 in februari 1917 en No. 92 in september. No. 17 squadron vloog van juli tot december 1917 met SPAD VII's op de Balkan,terwijl Nos. 30,62 en 72 squadrons tussen augustus 1917 en eind 1918 in Mesopotanië en elders in het Midden-Oosten met het toestel vlogen. In grote lijnen boekten Britse vliegers minder succes met de SPAD VII jager dan hun tijdgenoten van de Franse luchtmacht. In Italië werd voornamelijk het 70°,77° en het beroemde 91° squadriglia 'Baracca' (Squadriglia degli assi,squadron van de azen) uitgerust met de SPAD VII. De grootste luchtaas van Italië,Francesco Baracca,behaalde 22 van zijn 34 overwinningen in een SPAD VII,maar jammer genoeg ook de dood. De meest bekende Belgische aas die vloog met een SPAD VII was Edmond Thieffry,de meeste anderen verkozen de Hanriot HD.1.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/SPAD_S.VII"
Personal tools