/** * */

Société Pour L'Aviation et ses Dérivés

(Doorverwezen vanaf SPAD)
SPAD vliegtuigen. Van boven naar onder. 1 De Deperdussin TT in 1910, gevlogen door Jules Vedrines2 De Deperdussin Monocoque tijdens de Gordon Bennett Trophy op 4 oktober 1913, gevlogen door Maurice Prévost3 Watervliegtuig variant van de Deperdussin Monocoque tijdens de Schneider Trophy van 1913.4 De SPAD A.2 met zijn opvallende propeller.5 Een van de gekende SPAD S.VII vliegtuigen is het exemplaar met de serienummer S.254. Beter gekend als de Vieux Charles van Georges Guynemer. Om even bij te vermelden, het is niet het toestel waarmee Georges verongelukte. Maar het volgende type.6 De SPAD S.XIII was een betere versie van de SPAD S.VII en was wellicht het beste toestel dat SPAD tijdens zijn kort bestaan ontwikkelde. Op de foto zien wij het toestel van kapitein-vlieger Everett Richard Cook.
Enlarge
SPAD vliegtuigen. Van boven naar onder.
1 De Deperdussin TT in 1910, gevlogen door Jules Vedrines
2 De Deperdussin Monocoque tijdens de Gordon Bennett Trophy op 4 oktober 1913, gevlogen door Maurice Prévost
3 Watervliegtuig variant van de Deperdussin Monocoque tijdens de Schneider Trophy van 1913.
4 De SPAD A.2 met zijn opvallende propeller.
5 Een van de gekende SPAD S.VII vliegtuigen is het exemplaar met de serienummer S.254. Beter gekend als de Vieux Charles van Georges Guynemer. Om even bij te vermelden, het is niet het toestel waarmee Georges verongelukte. Maar het volgende type.
6 De SPAD S.XIII was een betere versie van de SPAD S.VII en was wellicht het beste toestel dat SPAD tijdens zijn kort bestaan ontwikkelde. Op de foto zien wij het toestel van kapitein-vlieger Everett Richard Cook.
Oprichter Armand Deperdussin.
Enlarge
Oprichter Armand Deperdussin.
Hoofdingenieur en latere bedrijfsleider Louis Bechereau.
Enlarge
Hoofdingenieur en latere bedrijfsleider Louis Bechereau.
Société Pour L'Aviation et ses Dérivés (SPAD) was een Franse vliegtuigfabrikant die gespecialiseerd was in het bouwen van jachtvliegtuigen. Niettemin was SPAD het hoofdfabrikant voor het bouwen van jachtvliegtuigen.

Inhoud

Ontstaan

Armand Deperdussin (1867 - 1924), geboren in België, was een rondreizende verkoper en een cabaret zanger in Luik en Brussel. Deperdussin raakte gefascineerd door de luchtvaart in 1908 en in 1909 vestigde hij een atelier in Laon. Deperdussin was gene ontwerper. Hierdoor vroeg hij de hulp aan de talentvolle ingenieur Louis Béchereau (1880-1970) die hij aanduidde als als technisch directeur. Armand richte in 1911 zijn fabriek op als de Société des Aéroplanes Deperdussin (Maatschappij van Deperdussin Vliegtuigen). Echter wijzigde de naam gauw tot Société Provisoire des Aéroplanes Deperdussin (Voorlopige Maatschappij van Deperdussin Vliegtuigen) in 1912. Het eerste SPAD vliegtuig dat werd gebouwd in hoeveelheid was de Deperdussin TT en de Deperdussin Monocoque. Beiden waren eendekkers die net een rol hebben gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog, ook al werden ze geen succes. De TT was een groot succes. 63 werden gebouwd door de Russische Lebedev. In Groot-Brittannië werden nog een onbekend aantal gebouwd door de British Deperdussin Company, gerund door D. Lawrence Santoni en John Cyril Porte in Highgate. In 1912 begon de bouw van de fabrieken in Le Havre en Juvisy en werden gebruikt voor de bouw van watervliegtuigen. Een van de ontworpen watervliegtuigen was een aangepaste Deperdussin Monocoque die het eerste Schneider Trophy competitie, georganiseerd op 16 april 1913 in Monaco, gewonnen op een gemiddelde snelheid van 45,75 km/u. Maar ook de Gordon Bennett Trophy races van 1912 en 1913 werd door hetzelfde type gewonnen.

Arrestatie van Armand

In 1913 werd Armand Deperdussingearresteerd op beschuldiging van fraude. Comptoir Industrial et Koloniale beweerde dat hij gefinancierd werd door frauduleuze leningen van hen met behulp van valse ontvangstbewijzen. Hij bleef in de gevangenis totdat hij werd berecht in 1917. Hoewel werd hij beweerd dat hij gebruikte veel van het geld zou gebruike voor de ontwikkeling van de Franse luchtvaart, werd hij veroordeeld tot vijf jaar in de gevangenis, maar als een concessie voor de eerste overtreders werd hij voorwaardelijke vrijgelaten. Deperdussin herstelde nooit van de beschuldiging en pleegde zelfmoord op 24 juni 1924.

Nieuw eigenaar, nieuwe naam, nieuwe toekomst

Met de schandalige Deperdussin in de gevangenis, de toekomst van SPAD werd bedreigd. Een consortium, onder leiding van Louis Bleriot, kocht SPAD op in 1913 en vroeg aan Béchereau om het bedrijf te runnen. De naam werd hierdoor gewijzigd naar Société Pour L'Aviation et ses Dérivés (Maatschappij voor Vliegtuigen en zijn Derivaten) wat bleef tot het einde van het bedrijf. De eerste toestellen die verschenen, nadat het bedrijf zijn nieuwe eigenaar heeft, was de SPAD A.1 waarop werd geëxperimenteerd om voorzien te worden met een machinegeweer. De piloot zat net achter de vleugels, terwijl de schutter voor de piloot stond in een zogenaamde "preekstoel". Dit ontwerp leidde tot de niet-succesvolle SPAD A.2, A.3 en A.4 die in klein aantallen werden gebouwd voor de Franse en Russische luchtmacht. Andere vroege Béchereau ontwerpen werden meestal afgewezen. Alleen de SPAD SE, een grote tweedekker bommenwerper met twee motoren, presteerde goed op de proeven, maar werd niet besteld te wijten aan de grotere belofte van het volgende Béchereau ontwerp.

Béchereau eerste echte succes was de SPAD S.VII dat werd ontwikkeld vanuit de SPAD S.V. De SPAD S.VII is een eenpersoons tweedekker gevechtsvliegtuig, een eenvoudige en robuuste ontwerp aangedreven door de nieuwe 150pk zware Hispano-Suiza watergekoelde V-8 motor dat in 1916 verscheen. Vergeleken met de eerdere jachtvliegtuigen, de SPAD S.VII leek het een zware en niet manoeuvreerbare vliegtuig te zijn. Maar de piloten leerden al snel om te profiteren van zijn snelheid en kracht, zoals de beroemdheden René Fonck en Georges Guynemer. 3500 SPAD S.VII werden gebouwd in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog, terwijml er nog eens 220 werden gebouwd in Groot-Brittannië en nog eens 100 in Rusland. Later werden de tweepersoons vliegtuigen, de SPAD S.XI en de SPAD S.XVI, ontwikkeld. Maar door hun rivalen, de Breguet 14 en de Salmson 2, werden er slechts 1000 exemplaren van elke soort gebouwd. Uit de SPAD S.VII werd de SPAD S.XII ontwikkeld dat meer succes had dan gelijk welke voorganger. Het werd als eerste dat gebruik maakte van de 220pk zware Hispano-Suiza 8Cb motor. Met succes getest door vliegende aas Georges Guynemer, de algemene conclusie over de SPAD S.XII is dat slechts zeer behendig piloten van zijn krachtige bewapening kon benutten. Later werd de SPAD S.XIII ontwikkeld, een nog betere versie met een 220 pk zware Hispano-Suiza 8Bb motor.

De laatste jaren van het bedrijf

Na de oorlog werd het bedrijf Bleriot-SPAD. De eerste van haar ontwerpen worden bekend onder deze naam was de SPAD S.XX tweedekker. Hiervan werden slechts 93 exemplaren gebouwd, omdat de oorlog al reeds afgelopen was. de wapenstilstand zorgt ervoor dat de oorlog "voorgoed" afgelopen werd en betekende ook dat het bedrijf werd geconfronteerd werd met niet bestelde bestellingen. Met de toekomst onzeker is, SPAD werd volledig overgenomen door Bleriot in 1921 zodat het bedrijf daadwerkelijk verdween. Hoewel een aantal van Bleriot soorten waren gemarkeerd als SPADs.

SPAD toestellen

Personal tools