/** * */

Ruchnaya Granata M1912

Volgens een Russische handleiding voor handgranaten, heet deze granaat de Ручная Граната обр. 1912. We kunnen dus vastellen dat de handgranaat Ruchnaya Granata Model 1912 heet omdat de Ruchnaya Granata Dyakonova 1933 uit de Tweede Wereldoorlog, de welbekende RGD-33, in het Russisch Ручная Граната Дьяконова обр. 1933 genoemd wordt. De afkorting обр. is de afkorting van de tweede naamval van obrazets, Russisch voor model.

De Ruchnaya Granata M1912 was een Russische handgranaat die in 1912 in dienst werd genomen en ingezet tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Ruchnaya Granata M1914 handgranaat en de M1917 gashandgranaat waren afgeleid van deze M1912. De granaat was 25 cm lang en woog 1,2 kg! Het was een houten steel waar een metalen rechthoekige koker op geschroefd zat. De koker, de eigenlijke granaat, had een lengte van 11 cm en een breedte van 8 cm. De buitenkant was glad, maar de binnenkant was gefragmenteerd. Als springstof werd 613 gram dynamiet gebruikt. De houten steel was voorzien van een hendel met een veer die werd beveiligd door middel van een stuk ijzerdraad dat rond de steel werd gewikkeld. De hendel hield de opgeveerde slagpin tegen die in een buisje zat dat aan een zijkant van de rechthoekige box was geklonken. Het buisje liep door naar de bovenkant van de box waar het in het midden eindigde.
Het principe van de M1912, M1914 en de M1917 was eenvoudig en gelijkaardig aan de Mills handgranaten. De grendel in de steel werd ingeduwd om de beveiliging te verwijderen. Als de granaat werd geworpen sprong de hendel uit de steel. Hierdoor werd de slagpin vrijgemaakt en sloeg tegen het slaghoedje dat de lont liet ontbranden. De lont moest ervoor zorgen dat de granaat pas na vijf seconden zou afgaan. Wanneer de lont was opgebrand werd de detonator ontstoken die ervoor moest zorgen dat het springstof ontbrandde en de granaat explodeerde.

In 1914 werd de Ruchnaya Granata M1914 ontwikkeld. Deze handgranaat werd zelfs nog tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt en zou uiteindelijk vervangen worden door de Ruchnaya Granata Dyakonova – 1933, of kortweg RGD-33, die ongeveer dezelfde werking had als de M1912 en de M1914. Partijen M1914-granaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers waren veroverd werden door hen heringezet als de Handgranate 336 (r).

Bronnen

  • Gunboards.com
  • Russische handleiding voor handgranaten
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Ruchnaya_Granata_M1912"
Personal tools