/** * */

Royal Aircraft Factory B.E.9

Royal Aircraft Factory B.E.9
Omschrijving: Britse experimentele tweedekker
Gebouwd door: RAF
Bouwjaar: 1915
Functie: Verkeninngsvliegtuig
Max. snelheid: 131km/u
Motor (type / vermogen): RAF Ia V8-motor / 90 pk (67 kW)
Plafond: m
Actieradius:
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

12,42 m / 8,84 m / 3,68 m; 33,44 m²
Gewicht: kg (leeg), kg (max.)
Bemanning: 2
Wapensystemen: 1x 7,7-mm Lewis
Aantal gebouwd: 1
Gebruik: Groot-Brittannië (Nooit).
Bijzonderheden:

De Royal Aircraft Factory B.E.9 "Pulpit", dat ook wel eens wordt afgekort als RAF B.E.9, was een Brits tweedeks verkenningsvliegtuig. De afkorting B.E staat voor Blériot Experimental. Het was een experimentele versie van de RAF B.E.2c die in 1912 werd ontworpen (RAF B.E.2). Het toestel is gebaseerd op de Franse SPAD A.2.
Het was een RAF B.E.2c die werd voorzien met een verhoging, de zogenaamde "preekstoel", voor de propeller. Hiermee probeerde men de waarnemer hoger te plaatsen zodat deze een beter zicht had. Er zou uiteindelijk ook een Lewis machinegeweer voorzien zijn. Om het zwaartepunt te handhaven werden de vleugels wat naar voren geplaatst. De piloot bleef waar hij zat bij de RAF B.E.2c. Door de vleugels naar voren te plaatsen had de piloot een beter zicht van wat er rondom gebeurde.
Er werd een prototype gebouwd dat het serienummer 1700 kreeg. Het vloog voor het eerst op 14 augustus 1915 boven Farnborough. In september werd het nogmaals getest in Frankrijk door het No. 16 Squadron van de Royal Flying Corps.
Het ontwerp had verschillende nadelen. Het meest voor de hand liggende was de hachelijke situatie van de waarnemer. Als de piloot een noodlanding moest maken was de kans groot dat het toestel op de neus zou landen. Hierdoor wordt de neus meestal verpletterd. De waarnemer zou uiteindelijk verpletterd kunnen worden door de motor, of erger nog, gedood worden door de draaiende propeller. Terwijl de SPAD A.2 in dienst genomen werd kwam de RAF B.E.9 niet verder dan het prototype.

Personal tools