/** * */

Royal Aircraft Factory B.E.2

Royal Aircraft Factory B.E.2 getest door Geoffrey de Havilland.
Enlarge
Royal Aircraft Factory B.E.2 getest door Geoffrey de Havilland.
Royal Aircraft Factory B.E.2
Omschrijving: Britse tweedekker
Gebouwd door: RAF
Bouwjaar: 1912-1916
Functie: Verkeninngsvliegtuig
Max. snelheid: 145 km/u
Motor (type / vermogen): ■ B.E.2 -> B.E.2b: Renault V8 / 70 pk (52 kW)
■ B.E.2c -> B.E.2g: RAF Ia V8-motor / 90 pk (67 kW)
Plafond: 2745 m
Actieradius: 4 uur
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

12,42 m / 8,31 m / 3,66 m; 33,44 m²
Gewicht: 649 kg (leeg), 943 kg (max.)
Bemanning: 2
Wapensystemen: B.E.2c -> B.E.2g: 1x 7,7-mm Lewis
Aantal gebouwd: 3200
Gebruik: Groot-Brittannië, Australië, België, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Noorwegen en Estland.
Bijzonderheden:

De Royal Aircraft Factory B.E.2, dat ook wel eens word afgekort als RAF B.E.2, was een Britse tweedeks verkenningsvliegtuig. De afkorting B.E staat voor Blériot Experimental.

Ontstaan

De B.E.2, die begin 1912 verscheen, had dezelfde romp als de eerdere B.E.1, maar had een modernere constructie en een 70pk zware Renault motor. Omdat het toestel was gebouwd door de Royal Aircraft Factory, mocht het niet meedingen in de Military Trials van 1912, maar het werd bij die gelegenheid wel gevlogen door Geoffrey de Havilland om te worden geëvalueerd en het was het beste allround-toestel. Een aantal toestellen werd voor het RFC gebouwd, de meerderheid door onderaannemers, maar het is moeilijk om vast te stellen of dit toestel,d an wel de iets verbeterde B.E.2a, het eerste toestel was dat door het corps in gebruik werd genomen. Zeker is wel dat een B.E.2a het eerste Britse toestel was dat Frankrijk bereikte na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De B.E.2a was eveneens het toestel dat werd gebruikt voor wat vermoedelijk de eerste verkenningsvlucht van het RFC is geweest. Later volgde de B.E.2b, waarvan de latere versies met rolroeren waren uitgerust waardoor het plooien van de vleugels verdween. De in grotere aantallen gebouwde B.E.2c had een 90pk zware RAF Ia motor en was het eerste toestel met een mitrailleur. Op de B.E.2d en de meest gebouwde laatste versie B.E.2e werden verschillende geschutsopstellingen beproefd.

Operationele geschiedenis

Met de B.E.2d en de B.E.2e in dienst aan het Westfront werden de eerdere varianten in Groot-Brittannië en aan andere fronten te werk gesteld en natuurlijk als trainers gebruikt. De uitstekende stabiliteit van het toestel waaraan zo hard gewerkt was tijdens het ontwerpen om het toestel een goed verkenningsplatform te maken, bleek later echter de fatale plek van de B.E.2 te zijn. Het toestel was uiterst slecht wendbaar en was daarmee een dankbare prooi van de vijand tijdens de Fokker scourge van 1915-1916 en Bloody April van 1917. Er werden meer dan 3200 stuks van alle versies gebouwd en het type bleef tot 1918 in gebruik. De meeste werden tegen die tijd als trainers gebruikt.

Varianten

Een door de Duitsers veroverde en gekenmerkte Royal Aircraft Factory B.E.2c.
Enlarge
Een door de Duitsers veroverde en gekenmerkte Royal Aircraft Factory B.E.2c.
  • B.E.2: standaard variant, zonder rolroeren en met een 70pk zware Renault motor
  • B.E.2a: Gebouwd in kleine aantallen eind 1912, zonder rolroeren en met een 70pk zware Renault motor. Het was een standaard type bij het uitbreken van de oorlog.
  • B.E.2b: In essentie hetzelfde als de B.E.2a, maar met hogere kanten aan de cockpits. Eerste variant met rolroeren en met een 70pk zware Renault motor.
  • B.E.2c: Variant met rolroeren, machinegeweer en met een 90pk zware RAF Ia motor. Het toestel werd het meest geproduceerd.
  • B.E.2d: Variant met rolroeren, machinegeweer en met een 90pk zware RAF Ia motor. In wezen de B.E.2c, maar met een grotere brandstoftank
  • B.E.2e "Quirk": De definitieve variant met rolroeren, nieuwe vleugels, machinegeweer en met een 90pk zware RAF Ia motor. Naar verwachting een grote verbetering op de B.E.2c, het was een grote teleurstelling.
Royal Aircraft Factory B.E.2e "Quirk".
Enlarge
Royal Aircraft Factory B.E.2e "Quirk".
  • B.E.2f: Variant met rolroeren, machinegeweer en met een 90pk zware RAF Ia motor. Het was de B.E.2c gecombineerd met de vleugels van de B.E.2e.
  • B.E.2g: Variant met rolroeren, machinegeweer en met een 90pk zware RAF Ia motor. Het was de B.E.2d gecombineerd met de vleugels van de B.E.2e.
  • B.E.9: Variant met rolroeren, machinegeweer en met een 90pk zware RAF Ia motor. Het was de B.E.2c dat voorzien werd met een houten stoel (een zogenaamde "preekstoel") voor de vleugels voor de waarnemer. Het bleef slechts bij één prototype.
  • B.E.12: Jachtvliegtuig-variant. Het was de B.E.2 met een gesynchroniseerde machinegeweren en een krachtiger motor, een 150hp zware RAF 4a motor.


Personal tools