/** * */

René Fonck

René Fonck bij zijn Spad S.XII
Enlarge
René Fonck bij zijn Spad S.XII
René Fonck

René Fonck
Namen voluit
René
Geboortejaar/datum
27 maart 1894
Sterfjaar/datum
18 juni 1953
Eenheden (* = bevelhebber)
Escadrille des Cigognes & Escadrille SPA.103
Korte omschrijving
Franse luchtaas met 75 overwinningen

Ware helden

René Fonck (1894-1953), Franse "aas" uit de Eerste Wereldoorlog, schoot in 1918 tijdens twee vluchten zes tegenstanders uit de lucht. Deze prestatie is één van de heldendaden uit de geschiedenis van het luchtgevecht. De koele en methodische Fonck beschikte over een buitengewoon arendsoog en had één of ander zesde zintuig waardoor hij kans zag 75 officiële zeges te behalen zonder ooit zelf geraakt te worden.

Zes tegenstanders binnen een paar uur

Zijn eerste heldendaad verrichtte hij op 9 mei 1918. Terwijl hij boven de Duitse linies op patrouille was, haalde hij twee verkenningsvliegtuigen in één ruk naar beneden. Enkele minuten later boorde hij een derde de grond in. Hij keerde terug naar zijn basis voor munitie en brandstof waarna hij nog een ander Duits vliegtuig neerhaalde boven Montdidier. Toen hij op dat moment werd aangevallen door negen vijandelijke jagers, ging hij recht op hen af en nam er twee voor zijn rekening.

Victorie in de Champagnestreek

De tweede zesvoudige overwinning had plaats in de Champagnestreek. Daar hadden de Fransen namelijk op 26 september 1918 een groot offensief ingezet. Fonck vloog plotseling oog in oog met een patrouille van vijf Fokkers. Hij haalde er uiteindelijk twee naar beneden. Daarna onderschepte hij een ander vijandelijk vliegtuig waarmee hij korte metten maakte. Tijdens een treffen met 13 Duitse toestellen zegevierde hij nog drie keer. En als de mitrailleurs van zijn SPAD S.XIII niet geblokkeerd waren geraakt, had hij er ongetwijfeld nog twee andere kunnen pakken.

Na de Eerste Wereldoorlog was Fonck actief als inspecteur van de Franse luchtmacht. Hij overleed op 59-jarige leeftijd in Parijs.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Ren%C3%A9_Fonck"
Personal tools