/** * */

Zillebeke (B), RE Grave Railway Wood

(Doorverwezen vanaf RE Grave Railway Wood)
Cross Of Sacrifice met de namen, opschrift en het bataljon
Enlarge
Cross Of Sacrifice met de namen, opschrift en het bataljon
Mijnkrater in bos
Enlarge
Mijnkrater in bos
De RE Grave Railway Wood tussen beide Wereldoorlogen
Enlarge
De RE Grave Railway Wood tussen beide Wereldoorlogen
RE Grave Railway Wood (afkorting van Royal Engineers Grave Railway Wood) is een begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission. Deze ligt ten noorden van Zillebeke nabij Ieper en tegen een bos met bomkraters. De naam is afgeleid van het stukje bos op het kruispunt van de Oude Kortrijkstraat en de Begijnenbosstraat. Doorheen het stukje bos liep Spoorlijn 64 Ieper-Roeselare. Vaak word het stukje bos achter het monument gezien als Railway Wood, maar dit is niet zo! Er zijn geen grafstenen maar alleen het offerkruis (Cross Of Sacrifice met op de onderzijde de gegraveerde namen van de gesneuvelden. RE Grave Railway Wood werd aangelegd door de Commonwealth troepen in november 1915 en was in gebruik tot augustus 1917. Het herdenkt de 8 leden van de 177th Tunnelling Company Royal Engineers en 4 infanteriesoldaten die zijn gesneuveld tijdens het graven van tunnels onder de heuvel "Hooghe". Het 'Cross of Sacrifice' is omsloten middels een veelhoekige ijzeren balustrade en een ijzeren hek, geflankeerd door paaltjes uit witte natuursteen. De feitelijke inscriptie aan drie kanten van het offerkruis
Krater achter Cross Of Sacrifice.
Enlarge
Krater achter Cross Of Sacrifice.
luidt:

Beneath this spot lie the bodies of an officer, three NCOs and eight men of or attached to the 177th Tunnelling Company Royal Engineers who were killed in action underground during the defence of Ypres between November 1915 and August 1917.

Wat verderop, aan de rand van het bos, ligt een herdenkingssteen in de vorm van een graftombe. Deze herdenkingssteen heet Liverpool Scottish Stone en is opgedragen aan de leden van het 10de Battalion King (Liverpool) Regiment die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. In het bos achter de begraafplaats en naast de boerderij liggen restanten van een Duitse lanceerbasis uit de Tweede Wereldoorlog. De basis diende voor het lanceren van V1-bommen (Fieseler Fi-103 of FZG-76). De basis (die nooit werd voltooid) kreeg de naam "Hoge" en werd door de geallieerden veroverd op 15 augustus 1944.

Personal tools