/** * */

RBVZ Ilya Muromets

Het prototype net voor de eerste testvlucht. Er werden tenminste 80 Ilya Muromets toestellen gebouwd, waarvan sommige tegen Duitse doelen aan het Oostfront werden ingezet. Ze werden voor het eerst gebruikt in de nacht van 15 februari 1915 en konden relatief ongehinderd hun gang gaan.
Enlarge
Het prototype net voor de eerste testvlucht. Er werden tenminste 80 Ilya Muromets toestellen gebouwd, waarvan sommige tegen Duitse doelen aan het Oostfront werden ingezet. Ze werden voor het eerst gebruikt in de nacht van 15 februari 1915 en konden relatief ongehinderd hun gang gaan.
RBVZ Ilya Muromets (specificaties van de IM-E2)
Omschrijving: Zware bommenwerper
Gebouwd door: Russo-Baltic Wagon Company
Bouwjaar: 1913
Functie:
Max. snelheid: 137 km/u
Motor (type / vermogen): Vier Renault zuigermotoren / 220 pk (164 kW)
Plafond: 3200 m
Actieradius: 560 km
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

(bovenvleugel):34,5 m m / 18,8 m / 4 m; 220 m²
Gewicht: 5000 kg (leeg), 7460 kg (max.)
Bemanning: 4 tot 8 (soms tot 12)
Wapensystemen: Gewoonlijk tien bommen van 16 kg, maar ook werden bommen tot 410 kg gebruikt, de defensieve bewapening kon uit zes mitrailleurs of geweren bestaan.
Aantal gebouwd: 80
Gebruik: Rusland
Bijzonderheden: Het meest gebouwde model was de S-23V, waarvan er 32 werden gebouwd.


Na zijn eerste mislukte pogingen in 1909-1910 om een hefschroefvliegtuig te bouwen, concentreerde de Rus Igor Sikorsky zich een tijdlang op het ontwerpen en bouwen van vastevleugelvliegtuigen. Zijn S-3 tot S-6A toestellen waren weinig meer dan experimentele toestellen, maar met de S-3 maakte hij in 1910 wel zijn eerste, 12 seconden durende luchtsprong. Hij ontwikkelde zich zo snel dat hij in 1912 werd aangesteld als ontwerper en hoofdingenieur van de Rusko-Baltjiski Vagon Zavod (RBVZ) en raakte daardoor al snel betrokken bij het ontwerpen en bouwen van 's werelds eerste viermotorige vliegtuig, dat officieel de naan Ruski Vitjaz (Russische ridder) droeg. Dit toestel vormde de basis voor de ontwikkeling van de viermotorige Ilya Muromets bommenwerpers die het keizerlijke Russische leger in de Eerste Wereldoorlog gebruikte. De eerste van circa tachtig van deze vliegtuigen vloog voor het eerst eind 1913. Het toestel had aanvankelijk een tandemvleugel halverwege de romp, maar in deze vorm kwam het niet van de grond. De voorziening werd verwijderd en de vliegtests begonnen op 12 december 1913. Op 12 februari 1914 vestigde het toestel een wereldhoogterecord-met-lading door met zestien mensen aan boord een hoogte van 2000 m te bereiken. Het kan echter ook zijn dat dit record slaat op een vlucht met twaalf passagiers en een hond.

Productieversie.

Weinig van de IM toestellen van de productieserie waren identiek. Er werd doorlopend gesleuteld aan het ontwerp en het tekort aan motoren betekende dat er allerlei verschillende motoren werden geïnstalleerd. In sommige gevallen vloog één IM met verschillende motoren. Toen in 1917 de Russische revolutie uitbrak, emigreerde Sikorsky naar de VS, waar hij eerst enorme vliegtuigen bouwde voordat hij grote triomfen boekte met zijn hefschroefvliegtuigen. Tijdens de oorlog maakte de Ilya Muromets meer dan 400 vluchten en dropte ongeveer 65 ton bommen. De laatste keer dat een Ilya Muromets vloog was in 1922, boven de schiet en bomdropping school te Serpukhov.

Bronnen

tekst:World Weapon.

Foto's

Meer foto's zijn hier te zien vanaf pagina 28.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/RBVZ_Ilya_Muromets"
Personal tools