/** * */

Puteaux SA 18

Een Puteaux SA 18 in een Renault FT-18.
Enlarge
Een Puteaux SA 18 in een Renault FT-18.
Puteaux SA 18
Gebouwd door: Atelier de Construction de Puteaux
Bouwjaar: 1918 - ???
Gewicht geschut: kg
Totale lengte:
Lengte loop: ongeveer 77,7 cm
Gewicht granaat: kg
Kaliber: 37 mm
Elevatiehoek:
Traverse: {{{traverse}}}
Vuursnelheid: 15 schoten/minuut
Mondingssnelheid: 600 m/s
Bereik: m
Gebruik: Voornamelijk Frankrijk, later ook door o.a. België, Polen (in licentie produceerd als wz.18 Puteaux), Nazi-Duitsland, etc.....
Bijzonderheden:

De Puteaux SA 18 was een Frans 37mm semi-automatisch kanon dat in 1918 in dienst werd genomen. Het werd ingezet op tanks tijdens beide wereldoorlogen. Het was een eenvoudig, maar betrouwbaar kanon met een hoge vuursnelheid, dat bemand werd door slechts één persoon. Het was vooral bedoeld om te worden gebruikt tegen infanterie en machinegeweer nesten door middel van hoog explosieve granaten. Nadeel van het geschut was de lage mondingsnelheid, waardoor het kanon anti-tank granaten niet met succes kon afvuren. Dit euvel werd later verholpen waardoor het geschut bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog licht gepantserde voertuigen kon uitschakelen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het enkel gebruikt als hoofdwapen van de Renault FT-18, of "char à canon 37", in een nieuw ontworpen torentje, de zogenaamde Omnibus tourelle. Later werd het kanon gebruikt op verschillende andere soorten voertuigen. Het deed hierdoor in verschillende landen dienst zoals België. Ook de Polen produceerden het kanon in licentie als de wz.18 Puteaux en het werd gebruikt als hoofdwapen in de Samochód pancerny wz.28, Samochód pancerny wz. 29 en de Samochód pancerny wz. 34 gepantserde wagens. In 1934 werd de SA 18 opgevolgd door de 47mm SA 34 kanon.
Koepels van door de Duitsers buitgemaakte SA 18's werden in de Tweede Wereldoorlog op een betonnen voet geplaatst en gebruikt bij verdedigingswerken van de Atlantikwall.

Gebruikt in de voertuigen (Franse dienst)

  • Renault FT-18
  • Renault R-35
  • Hotchkiss H-35
  • Hotchkiss H-38
  • Hotchkiss H-39
  • FCM-36
  • AMC Citroën-Kégresse Modèle 1929
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Puteaux_SA_18"
Personal tools