/** * */

Prostitutie achter het front

Controle op ziekten, Toulouse-Lautrec
Enlarge
Controle op ziekten, Toulouse-Lautrec

Inhoud

Inleiding

Het front was, behalve voor verpleegsters, verboden terrein voor vrouwen. De enige vrouwen die de soldaten te zien kregen, waren de hoofdrolspelers van de vaak opgevoerde travestievoorstellingen. De meeste soldaten hadden wel een marraine naar wie ze brieven konden schrijven, maar het bleven toch mannen van vlees en bloed die een vrouwtje nodig hadden. Vanaf het moment dat ze op verlof konden, gingen ze dus op zoek naar (al dan niet clandestiene) bordelen. De dames van lichte zeden waren meestal oude en dikke vrouwen die onder de luizen zaten, niet echt een droomvrouw dus. Het gevolg hiervan was dat bijvoorbeeld in het Britse leger 7 soldaten op de 1000 geveld waren door een geslachtziekte. In 1917 waren het er al 25000! Dit was niet alleen het geval in het Britse leger, maar ook in het Franse en Duitse leger kwam het veelvuldig voor. De verschillende legerleidingen gingen anders om met het probleem.

Frankrijk

De Franse legerleiding besloot om de soldaten toestemming te verlenen om prostituees te bezoeken die een officiële vergunning hadden om hun beroep uit te oefenen. Zo hoopten de oversten de soldaten wat afleiding te geven zodat ze niet al te vaak aan thuis moesten denken. De meeste Fransen waren er namelijk van overtuigd dat hun leed niet werd gedeeld aan het thuisfront.

Engeland

De Engelsen pakten het probleem anders aan. Elke soldaat die overzee werd gestuurd, kreeg een pakketje voorbehoedsmiddelen mee. De soldaten moesten tenslotte ten allen tijde beschermd zijn.

Duitsland

De Duitsers besloten alles met de nodige Deutsche Gründlichkeit op te lossen door, zoals bij de Fransen, de soldaten naar prostituees met een vergunning te laten gaan. Maar met dat verschil dat die prostituees om de twee weken aan een grondig onderzoek onderworpen werden. Ook de Duitsers kregen op verlof wat voorbehoedsmiddelen mee. Wie toch besmet geraakte, werd in afzondering geplaatst op water en brood, om de volgende keer wat voorzichtiger te zijn.

Verenigde Staten

In het Amerikaanse leger kregen de soldaten een handboek. In dat handboek stonden ook tips over bordeelbezoeken: Probeer de geslachtsziekten zoveel mogelijk te vermijden door uit de buurt te blijven van ontuchtige vrouwen. "Als de natuurlijke drang komt bovendrijven, moet je proberen om een goed gesprek te voeren met je moeder of je zus". Bij niet iedereen zal het lukken om beschaafd gezelschap te vinden, dus die personen moeten de voorzorgsmaatregelen volgen zoals voorgeschreven door het oorlogsministerie.


Bronnen

  • Oorlog en crisis, Lecturama
  • 1914-18 de eerste wereldoorlog en ontwikkelingen van de 20ste eeuw
Personal tools