/** * */

Zonnebeke (B), Polygon Wood Cemetery

(Doorverwezen vanaf Polygon Wood Cemetery)
Cross of Sacrifice
Enlarge
Cross of Sacrifice
Duitse bunker in Polygonwood
Enlarge
Duitse bunker in Polygonwood
Grafsteen van John R. Thomson (Graf D. 2A)
Enlarge
Grafsteen van John R. Thomson (Graf D. 2A)

Polygon Wood Cemetery ligt aan de Lange Dreve in Zonnebeke tegenover de Buttes New British Cemetery, Polygon Wood. Dit kerkhof ontleent zijn naam aan het nabij gelegen staatsbos, Polygoonbos.

Polygoonbos

Het Polygoonbos wordt ook wel eens "Doelbos" of "Het Doel" genoemd en ligt een anderhalve km van Zonnebeke-dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bos compleet verwoest. De Duitsers werden eind oktober 1914 door de Britten uit het bos verdreven. Op 3 mei 1915 heroverden de Duitsers het bos tijdens de Tweede Slag om Ieper. Eind september 1917 werden de Duitsers op hun beurt door de Australische troepen verdreven. Tijdens het Duitse Lente-offensief heroverden de Duitsers het bos wederom maar werden voorgoed verdreven op 28 september 1918 door de 9th Scottish Division.

Polygon Wood Cemetery

De aanleg van de Polygon Wood Cemetery startte in september 1917 en eindigde april 1918. De begraafplaats telt graven van 103 Commonwealth militairen, waarvan 17 niet geïdentificeerden, 60 militairen van New Zeeland en één Duitser, Hans Bogner. De begraafplaats bestaat uit twee delen. Bij
De begraafplaats
Enlarge
De begraafplaats
het betreden van het eerste gedeelte ziet men het kruis. De graven liggen op het tweede gedeelte van de begraafplaats. Er is geen Stone of Remembrance, de oppervlakte bedraagt 1780 m² en het geheels is door een ruwstenen muur omgeven.

John Robert Thomson

Private John Robert Thomson (235495) van het 2nd Bn. Gordon Highlanders regiment werd na een bloedige aanval op 4 oktober 1917 als vermist opgegeven. Nadat zijn naam 82 jaar op de vermistenmuur van het Tyne Cot Memorial (paneel 135-136) had gestaan, werd zijn lichaam op 9 september 1998 gevonden in een tuin, samen met de resten van twee niet-geïdentificeerden. De stoffelijke resten werden op 4 oktober 2004 bijgeplaatst in tegenwoordigheid van de Britse ambassadeur, de militaire attaché en een detachement van de Highlanders.

Personal tools