/** * */

Phönix D.I

De Phönix D.I in dienst van de Oostenrijkse-Hongaarse luchtmacht (boven) en de D.III in dienst van de Zweedse luchtmacht (onder).
Enlarge
De Phönix D.I in dienst van de Oostenrijkse-Hongaarse luchtmacht (boven) en de D.III in dienst van de Zweedse luchtmacht (onder).
Phönix D.I
Omschrijving: Oostenrijkse-Hongaarse jachtvliegtuig
Gebouwd door: Phönix
Bouwjaar: 1917
Functie: jachtvliegtuig/fotografische-verkenning
Max. snelheid: 180 km/u
Motor (type / vermogen): Hiero 6-cilinder lijnmotor / 200 pk (147 kW)
Plafond: 6.000 m
Actieradius: 2 uren
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

9,5 m / 6,62 m / 2,79 m; m²
Gewicht: 640 kg (leeg), 805 kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: 2x 8 mm Schwarzlose machinegeweren
Aantal gebouwd: 50 (Alle versies, uitgezonderd prototypes, 158)
Gebruik: Kaiserliche und Königliche Luftfahrtruppen en Kriegsmarine en de Zweedse luchtmacht
Bijzonderheden:

De Phönix D.I was een Oostenrijks-Hongaarse tweedeks jachtvliegtuig. Phönix D.I was een verbeterde ontwikkeling dan de oudere Hansa-Brandenburg D.I en bovendien ook een kopie mte wat wijzigingen zoals de steuners tussen de vleugels. De Phönix D.I werd voorzien met de nieuwe, zwaardere en krachtige Hiero 6-cilinder lijnmotor die 200 pk vermogen levert. De Phönix D.I was een klein en dik tweedekker die slecht kon klimmen en bovendien ook trager en minder manoeuvreerbaar dan haar tegenstanders. Maar een pluspunt aan het ontwerp is dat het toestel een goede zichtbaarheid beschikt en goed bewapend, twee gesynchroniseerde en voorwaartsvurende 8 mm Schwarzlose machinegeweren. De D.I vloog in 1917 haar testvlucht af. Het toestel bleek te snel te zijn en moeilijk te hanteren. Aanpassingen zorgden ervoor dat de D.II werd ontwikkeld. Die werd voorzien met een gebalanceerde hoogteroer en evenwichtige rolroeren op de bovenvleugel. Ook de D.II behaalde kritieke punten, zodat de uiteindelijke D.III werd ontwikkeld. Deze werd voorzien met evenwichtige rolroeren op beide vleugels en met een 230pk zware Hiero motor. De D.III waren betrouwbare vliegtuigen en Oostenrijks-Hongaarse piloten konden snel met het toestel duiken, zonder angst voor scheuren in de vleugels van het vliegtuig. Er werden uiteindelijk 158 exemplaren gebouwd. De eerste exemplaren werden geleverd op 15 maart 1918. Terwijl de laatste op 4 november 1918 werden geleverd, wapenstilstand tussen Oostenrijk-Hongarije en Italië. Het was ongetwijfeld de stabiliteit van de Phönix die hebben geleid tot gebruikt voor fotografische-verkenning. Een aantal vonden hun weg in de Zweedse luchtmacht na de oorlog.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Ph%C3%B6nix_D.I"
Personal tools