/** * */

Pfalz D.XII

Testpiloot Otto August in een vroege Pfalz D.XII.
Enlarge
Testpiloot Otto August in een vroege Pfalz D.XII.
Pfalz D.XII
Omschrijving: Eenzits jachtvliegtuig
Gebouwd door: Pfalz Flugzeugwerke
Bouwjaar: 1918
Functie: Jachtvliegtuig
Max. snelheid: 170 km/u
Motor (type / vermogen): Een Mercedes D.IIIa lijnmotor / 180 pk (134 kW)
Plafond: 5640 m
Actieradius: vliegduur 2 uur
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

9 m / m / 6,35 m; 21,70 m²
Gewicht: 716 kg (leeg), 900 kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: Twee vaste voorwaarts vurende LMG 08/15 7,92-mm machinegeweren
Aantal gebouwd: meer dan 800
Gebruik: Duitsland, Polen (Na WO I)
Bijzonderheden:


Afgezien van de Pfalz D.III/IIIa had Pfalz niet veel succes gehad bij het ontwerp en de bouw van militaire vliegtuigen, na de D.III(a)'s was een aantal prototypen van eenzits jagers gevolgd, waarvan alleen de Pfalz D.VIII en Pfalz Dr.I in serie werden gebouwd, respectievelijk in een oplage van veertig en tien exemplaren. De laatste Pfalz die in behoorlijke aantallen werd geproduceerd was de Pfalz D.XII eenzits jager, een uit twee compartimenten gebouwde tweedekker met hoornbalans-ailerons, een aanzienlijk gewijzigde staarteenheid en een vast staartsledeonderstel, die werd voortgestuwd door een Mercedes D.IIIa lijnmotor. Versies van de D.XII met hetzij Mercedes D.IIIa, hetzij BMW III motoren namen deel aan de Duitse jagerontwerpvergelijking die in juni 1918 werd gehouden te Adlerhof. Toonaangevende vliegers waren het erover eens dat de D.XII in sommige opzichten superieur was aan de Fokker D.VII, maar toen het type bij de gevechtseenheden werd afgeleverd, was de ontvangst niet enthousiast. Er is zelfs wel gesuggereerd dat de D.XII op grotere schaal zou zijn ingezet wanneer het type niet ook had moeten strijden tegen de reputatie van de Fokker D.VII. Aan het eind van de oorlog deden bijna tweehonderd Pfalz D.XII's dienst bij tien Jastas aan het Westelijke front, daarnaast opereerde een aantal eenheden in Duitsland zelf met het type.

In de jaren 1920 werden twee D.XII's verkocht aan de firma Crawford Aeroplane & Supply Co. te Venice, California. De vliegtuigen waren te zien in de film The Dawn Patrol. Beide toestellen werden later verkocht aan privé-verzamelaars. Vandaag zijn beide toestellen te bezichtigen resp. in het Seattle Museum of Flight en het Smithsonian's National Air and Space Museum.

Twee gerestaureerde toestellen zijn te zien in het Musée de l'Air et de l'Espace in Parijs en het Australian War Memorial in Canberra.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Pfalz_D.XII"
Personal tools