/** * */

Pfalz D.III

Pfalz D.IIIa
Enlarge
Pfalz D.IIIa
Pfalz D.III
Omschrijving: Eenzits jager-verkenner.
Gebouwd door: Pfalz Flugzeugwerke
Bouwjaar: 1917
Functie: Jachtvliegtuig + verkenner.
Max. snelheid: 185 km/u
Motor (type / vermogen): 1x Mercedes D.III of 1x Mercedes D.IIIa 6-cilinder watergekoelde lijnmotor / 160 - 175 pk (119 - 130 kW)
Plafond: 5450 m
Actieradius: 2u 30min
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

9,4 m / 7 m / 2,7 m; 22,2 m²
Gewicht: 725 kg (leeg), 905 kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: 2x gesynchroniseerde 7,92mm LMG 08/15
Aantal gebouwd: 1000-tal
Gebruik: Luftstreitkräfte
Bijzonderheden:

De Pfalz D.III was een Duits jachtvliegtuig dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ingezet door de Duitse Luftstreitkräfte. Het was voornamelijk een tweedekker, maar er werden ook driedekkers gebouwd van dit type.

Inhoud

Duitse eenzits verkenner

De extreem aantrekkelijke Pfalz D.III had veel te danken aan de ervaring die de fabrikant had opgedaan met de licentieproductie van de LFG Roland D.II voor de Beierse Jasta's aan het begin van 1917. Toen het contract van de Roland eindigde, kon Pfalz zich toeleggen op zijn eigen ontwerp, dat in de zomer van 1917 verscheen. Dit type werd voorzien van de populaire 119-kW (160-pk) Mercedes D.III lijnmotor. Veel kenmerken van de Pfalz D.II,zoals de evenwijdige vleugel met ribben en scherpe vierkante uiteinden en de half-vrijdragende romp met ovale doorsnede, werden overgenomen en zorgden voor de robuustheid van het basisontwerp. De staart was één geheel met achterromp en het rolroer reageerde accuraat. De bovenste vleugel werd als enkele eenheid gebouwd zonder V-stelling.

Trage start.

De D.III doorstond zijn officiële test in juni 1917 maar de productie kwam traag op gang doordat de nodige vaardigheden nog ontbraken, vooral bij de bouw van de romp. Eind augustus waren slechts drie toestellen aan het front gearriveerd. Daarna werd ook de D.IIIa in productie genomen. Bij dit type zaten de machinegeweren op de neus in plaats van te zijn ingebouwd, zodat het onderhoud makkelijker was. Eind 1917 waren er respectievelijk 276 D.III's en 114 D.IIIa's aan het front. Vanaf die tijd nam het aantal echter weer langzaam af. De totale productie wordt geschat op een 1000-tal toestellen.

Beierse steun.

Doordat Pfalz financieel werd gesteund door de Beierse regering, was het logisch dat de eerste toestellen naar de Beierse Jasta's gingen die in de zomer van 1917 aan het Beierse leger verbonden waren. Daarna deden de toestellen bij vele andere Jasta's dienst, waaronder enkele Marine Feld Jasta's, hoewel slechts enkele van deze Jasta's exclusief met de Pfalz vlogen. De roemruchte Werner Voss werd eind juli 1917 bij Jasta 10 geplaatst. In zijn D.III scoorde hij vier overwinningen voordat hij overstapte op de Fokker Dr.I driedekker. Hauptman Paul Bäumer, die erom bekend stond dat hij zijn wielen op de hangar liet stuiteren om ze draaiende te krijgen voordat hij landde en die bij Jasta 2 (onder leiding van Boelcke) diende, zette 43 overwinningen op zijn naam. De meeste hiervan maakte hij in de cockpit van de Pfalz D.IIIa.

D.IIIa Dreidecker

In november 1917 besloot Pfalz een driedekker te bouwen., Hiervoor paste men een Pfalz D.IIIa aan. De bovenste vleugel werd verhoogd en tussen beide vleugels werd een verwijderbare vleugel voorzien, een derde vleugel zodat de Pfalz D.IIIa een driedekker vormde. Men kon hierdoor de middelste vleugel verwijderen en vliegen als tweedekker. Het concept heeft nooit in productie genomen, wegen onbetrouwbaar + onnuttig. Het is echter niet bekend of de driedekker een benaming kreeg. Pfalz Dr.I is het alvast niet, tenzij er twee Pfalz Dr.I versies bestonden wat bijna onmogelijk is.

Varianten

  • D.III: standaard variant met ingebouwde machinegeweren in de neus.
  • D.IIIa standaard variant met aanpassingen. Bij dit type zaten de machinegeweren op de neus.
  • D.IIIa Dreidecker: driedekker uitvoering. Een ontwerp uit het voorjaar van 1917 en en de voorloper van de Pfalz Dr.I.
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Pfalz_D.III"
Personal tools