/** * */

Parabellum MG14

Een Parabellum MG14
Enlarge
Een Parabellum MG14
Parabellum Maschinengewehr 14
Omschrijving: Duits machinegeweer
Ontworpen door: Karl Heinemann
Gebouwd door: Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken AG
Ontwerpjaar: 1911
Bouwjaar: 1914
Totale lengte: 1.275 mm
Lengte loop: 720 mm
Gewicht: 9,7 kg
Kaliber: 7.92 x 57 mm
Magazijncapaciteit
Vuursnelheid: 700 rounds/min
Koeling: luchtgekoeld
Gebruik: Luftstreitkräfte & Kaiserliche und Konigliche Luftfahrtruppen
In dienst: 1914-1918
Aantal gebouwd:
Bajonet(ten) Geen

Inleiding

Het Parabellum Maschinengewehr 14, of kortweg MG14, was een Duits machinegeweer ontworpen door Karl Heinemann en gefabriceerd door de Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken. Met zijn gewicht van iets minder dan 10 kg was de MG14 een lichtere versie van het LMG 08/18, dat tegenover zijn voorganger - het MG08 - 47 kg lichter was. Beide machinegeweren werden door hun lichte gewicht gebruikt in vliegtuigen en luchtschepen.
De MG14 kreeg zijn benaming door het jaartal waarin hij werd geïntroduceerd, namelijk 1914. De MG14 was in feite een MG08 met wat wijzigingen. Zo werd de MG14 voorzien met een mantel met gaten zodat het luchtgekoeld was. Ook werden er trommels ontworpen die aan de zijkanten werden bevestigd voor het opbergen van de patronen. Ieder magazijn bevatte een riem waarin 250 patronen opgeborgen konden worden, net zoals bij het MG08. Een tweede variant was het Parabellum Maschinengewehr 14/17. Deze versie kwam in dienst in 1917. Karl Heinemann en DWM brachten een aantal wijzigingen aan de MG14 aan. Het nieuwe model werd voorzien van een smallere mantel rond de loop. De MG14 kon moeilijk bediend worden met handschoenen aan vanwege de onhandige structuur; deze werd aangepast zodat de schutters de machinegeweren konden gebruiken met handschoenen. Verder werd er op de machinegeweren een vizier aangebracht.

Inzet en varianten

De schutter/bomrichter in de neus van een Gotha G.V met de Parabellum MG14/17.
Enlarge
De schutter/bomrichter in de neus van een Gotha G.V met de Parabellum MG14/17.

Men wilde het MG14 gebruiken in vliegtuigen en de MG08 op het slagveld. Maar tijdens testen met het prototype van de Fokker E.I bleek het MG14 ongeschikt om door de propellerbladen heen te vuren. Hierdoor werd hij enkel aangebracht in toestellen met een aparte verdediger achterin, waar het Interrupter gear niet werd toegepast, terwijl het LMG08/15', en later het MG08/18, die wel konden werken met deze onderbreker, in toestellen zonder boordschutter werden geplaatst.
Later verschenen er ook watergekoelde exemplaren voor het gebruik in luchtschepen en op het slagveld. De exemplaren voor slagveldgebruik werden uitgerust met een onderstel. In het begin zelden, maar naarmate de oorlog vordert - vooral tegen het einde van de oorlog - verschenen er meer en meer MG14's op het slagveld. Na de oorlog deed het MG14 geen dienst meer. Ook zijn opvolger, de Bergmann MG15, werd uit dienst genomen, maar dit kreeg een opvolger in het Rheinmetall Maschinengewehr 15.


Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Parabellum_MG14"
Personal tools