/** * */

Ossuaire de Kemmelberg

Massagraf net na de Eerste Wereldoorlog
Enlarge
Massagraf net na de Eerste Wereldoorlog
Ingang van massagraf
Enlarge
Ingang van massagraf

Dit massagraf wordt ook wel eens ossuaire (Frans voor knekelhuis) genoemd en ligt op de westelijke flank van de Kemmelberg in Loker. Van deze positie heeft men zicht op de nabijgelegen bergen, de Rode-, Zwarte- en Scherpenberg.

De aanleg begon na de Wapenstilstand in 1918. Het massagraf bestaat eigenlijk uit vier massagraven waar de stoffelijke resten van 5294 Franse officieren, onderofficieren en soldaten rusten die in de omgeving sneuvelden tijdens de Slag om de Kemmelberg. Hiervan zijn er slechts 57 geïdentificeerd waarvan de namen werden gegraveerd in het dodenmonument, een obelisk uit wit natuursteen in het midden van deze begraafplaats. De lichamen werden na de oorlog van het slagveld gehaald en samen in een massagraf begraven, eerst de bekende soldaten en later de onbekende. Volgens getuigen werden er nog stoffelijke resten begraven tot het voorjaar van 1919.

170 meter hoger staat het "Monument Aux Soldats Français", ook wel bekend als "Den Engel". Een 17 meter hoge obelisk ter nagedachtenis van de vele soldaten van de 32ste Franse Divisie die sneuvelden tijdens de Slag om de Kemmelberg in april 1918.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Ossuaire_de_Kemmelberg"
Personal tools