/** * */

Ordnance QF 13 pounder

Ordnance QF 13 pounder
Gebouwd door:
Bouwjaar: 1904-
Gewicht geschut: 1014 kg
Totale lengte: TEKST
Lengte loop: 1.75 m
Gewicht granaat: 5.67 kg
Kaliber: 76.2 mm
Elevatiehoek: min 5° tot plus 16°
Traverse: {{{traverse}}}
Vuursnelheid: schoten/minuut
Mondingssnelheid: 511 m/s
Bereik: 5390 m
Gebruik: Begeleidingsgeschut voor cavalerietroepen.
Bijzonderheden: Nog steeds in dienst bij de "King's Troop of the Royal Horse Artillery" en voor ceremoniele doeleinden.


Zoals men dacht de oorlog te voeren voor de realiteit doordrong, een geschut QF 13 pounder wordt in galop naar zijn stelling gebracht.
Enlarge
Zoals men dacht de oorlog te voeren voor de realiteit doordrong, een geschut QF 13 pounder wordt in galop naar zijn stelling gebracht.

Ontstaan en gebruik

Nadat het Britse leger kennismaakte met snelvuurgeschut, was er ook een behoefte voor een snelvuurgeschut voor de batterijen die de cavalerie moesten begeleiden om het verouderde Ordnance BL 12 pounder 6 cwt te vervangen. Het stuk was eigenlijk een lichtere versie van de Ordnance QF 18 pounder ook met een veer-terugslagmechanisme gebaseerd op dat van de Ordnance QF 15 pounder "Erhardt". Er werden slechts weinig van deze stukken geproduceerd: 266 stuks. Tijdens de bewegingsoorlog werden met enkele batterijen van deze stukken briljante achterhoedegevechten geleverd waarbij grote aantallen aanvallende infanterie zonder dekking werden uiteengeslagen door direct vuur, precies dat waar het stuk voor ontworpen was. Tijdens de stellingenoorlog werd het als een gewoon stuk veldgeschut gebruikt, doch de lichte granaat en geringe dracht maakten het niet zo geschikt voor deze rol. Zodra de produktie het toeliet werd het vervangen aan het front door Ordnance QF 18 pounder stukken.

Varianten

  • Ordnance QF 13 pounder Mark I deze had een zogenaamde "wire wound" loop. (Voor uitleg over dit loopopbouwprincipe zie het artikel over de Ordnance QF 18 pounder.)
  • Ordnance QF 13 pounder Mark II was hetzelfde stuk, enkel met een conventioneel opgebouwde loop.
  • Ordnance QF 13 pounder Mark III. Het stuk werd op een luchtafweeraffuit gezet. Een extra terugslagmechanisme werd aangebracht om de loop terug "bergop" te trekken, doch het stuk was geen groot succes door de geringe mondingssnelheid voor een luchtafweerkanon.

Hedendaags gebruik

Het wordt nog steeds gebruikt door de de "King's Troop of the Royal Horse Artillery" (ceremonieel gebruik natuurlijk, waarbij deze eenheid voorrang krijgt op alle andere eenheden van het Britse leger) en voor andere ceremoniële doeleinden.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Ordnance_QF_13_pounder"
Personal tools