/** * */

Ordnance BLC 15 pounder

Ordnance BLC 15 pounder
Gebouwd door:
Bouwjaar: 1907
Gewicht geschut: 1441kg
Totale lengte:
Lengte loop: 2.134 m
Gewicht granaat: 6.35kg
Kaliber: 76.2 mm
Elevatiehoek: min 9° tot plus 16°
Traverse: {{{traverse}}}
Vuursnelheid: schoten/minuut
Mondingssnelheid: 485 m/s
Bereik: 5260 m
Gebruik: veldgeschut
Bijzonderheden:


Ontstaan

Om snel en goedkoop aan snelvuur veldgeschut te komen werd besloten de totaal verouderde BL 15 pounder 7 cwt gun te moderniseren met een terugslagrem.

De terugslagrem was bijna gelijk aan deze van de Ordnance QF 13 pounder. BLC staat voor Breech Loader Converted. (achterlader, geconverteerd)

Ook werd het sluitstuk vervangen door een moderner sluitstuk om de vuursnelheid op te voeren. Verder werden ook de richtmiddelen vervangen door modernere.

Enlarge

Gebruik

Het stuk was in dienst bij de territoriale troepen van de British Expeditionary force. Ook werd het nog gebruikt door Horatio Herbert Kitcheners "New Armies" en Canadese infanteriedivisies en in het Midden Oosten. Vanaf 1916 werd het vervangen door het Ordnance QF 18 pounder. Vanaf 1916 werden sommige opgesteld in vaste posities nabij het front om als anti tank wapen te gebruiken en zo te besparen op modernere kanonnen. Ook vanaf 1916 deed het dienst in de artilleriescholen. In 1918 werden 156 stuks overgedragen aan de marine om op een aangepast affuit als verdedigingswapen voor koopvaardijschepen te gebruiken. In 1919 werd het officieel als verouderd verklaard.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Ordnance_BLC_15_pounder"
Personal tools