/** * */

Oorlogsverslaggevers

(Doorverwezen vanaf Oorlogsverslaggever)

Voorwoord

Twee oorspronkelijk neutrale oorlogsverslaggevers die de Duitse inval van 1914 in België meemaakten en beschreven zijn de Amerikaan Alexander Powell en de Nederlander L.Mokveld. Door hun neutraliteit konden deze twee, de ene per wagen de andere per fiets ,zich min of meer ongestoord door de oorlogslinies begeven, en zo dus getuige zijn van wat de Duitsers er met hun doortocht aanrichtten. Door de veranderende gebeurtenissen, en vooral door de brute repressie bij de inval bleven deze twee correspondenten echter niet meer zo neutraal berichten, en schreven ze geleidelijk aan anti-Duitse commentaren.
Dit bracht L.Mokveld op een Duitse zwarte lijst en na een paar hachelijke situaties, namelijk in Leuven na de verwoesting, vertoonde hij zich wijselijk niet meer in België.
Powell beleefde en beschreef o.a. de val van Antwerpen. Hij trok daarna na Londen waar hij eind 1914 zijn boek schreef en het met de foto’s van zijn reisgezel Mr. Donald Thompson verfraaide. Het boek is online te lezen op onderstaande link.


Fighting In Flanders By E. Alexander Powell

Special Correspondent of The New York World, with Illustrations from Photographs by Mr. Donald Thompson.
[1]
. Hier zijn voorwoord .

To My Friends The Belgians

"I have eaten your bread and salt;
. I have drunk your water and wine;
. The deaths you died I have sat beside
. And the lives that you led were mine."
. RUDYARD KIPLING.

De Inhoud
. Foreword
. I. The War Correspondents
. II. The City Of Gloom
. III. The Death In The Air
. IV. Under The German Eagle
. V. With The Spiked Helmets
. VI. On The Belgian Battle-Line
. VII. The Coming Of The British
. VIII. The Fall Of Antwerp.

. De online boeklink .
http://www.gutenberg.org/files/11394/11394-h/11394-h.htm

De Overweldiging van Belgie door L.Mokveld

[2]
. Hollands oorlogscorrespondent van De Tijd die 4 maanden tussen de Duitse en Belgische troepen in België rondtoerde en deze ervaringen, na op een Duitse zwarte lijst te zijn terechtgekomen, in 1915 in boekvorm publiceerde. Dit boek is niet on line te lezen
. [3] [4]
. Dit zijn twee waardevolle berichtgevingen over de Duitse inval in 1914, en van het moedige verzet die het Belgisch leger tijdens die eerste oorlogsmaanden wanhopig leverde.

Door Patrick Mestdag.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Oorlogsverslaggevers"
Personal tools