/** * */

Artillerie ontstekers: inleiding

(Doorverwezen vanaf Ontstekers (Artillerie))

Artilleriegranaten bestaan vrijwel altijd uit een granaatlichaam, inhoud (musketlood, (hoog)explosieven, gas, ....) en één of meerdere ontstekers. Hieronder staan de gebruikte ontstekers uit de Eerste Wereldoorlog. De lijst is (nog) niet compleet, aanvullingen en correcties worden zoals altijd geapprecieerd.

Inhoud

Soorten ontstekers

Natuurlijk mag een granaat niet exploderen bij het afschieten; dat zou immers het einde van het geschut zijn (dat komt inderdaad nog steeds sporadisch voor!). We onderscheiden de volgende ontstekers:

  • Ontstekers met een tijdmechanisme. Dit zorgt ervoor dat de granaat tijdens zijn vlucht na een bepaald aantal seconden spontaan ontploft. Er zijn verschillende manieren om dit effect te bereiken; deze zullen bij de verschillende ontstekers worden besproken. Ze worden vooral gebruikt op granaten die scherven of shrapnell verspreiden en die op enige hoogte een betere uitwerking hebben.
  • Ontstekers met een inslagmechanisme. Deze mechanieken werden gebruikt om de granaat bij inslag te laten exploderen. Ook hier zijn verschillende mechanismen mogelijk. Deze ontstekers worden vooral gebruikt op granaten tegen pantsers, muren, tanks etc. Maar ook om gas te verspreiden.
  • Ontstekers met een ander mechanisme. Dit kan een combinatie zijn van beide bovenstaande, maar ook andere.

Ontstekers worden vooral in geelkoper of uit zink gefabriceerd.

Inhoud

Entente

Centralen

Personal tools