/** * */

Olivier von Beaulieu-Marconnay

De blauwe D.VII met zijn rode neus en witte "LD" initialen van von Beaulieu-Marconnay met hemzelf op de foto. Hij vloog voorheen nog met een S-S D.III en een Alba. D.V met dezelfde kleuren. De onderste illustratie is een stuk van de verpakking van de Revell modelbouwkit (1/48).
Enlarge
De blauwe D.VII met zijn rode neus en witte "LD" initialen van von Beaulieu-Marconnay met hemzelf op de foto. Hij vloog voorheen nog met een S-S D.III en een Alba. D.V met dezelfde kleuren. De onderste illustratie is een stuk van de verpakking van de Revell modelbouwkit (1/48).
Olivier von Beaulieu-Marconnay

Olivier "Bauli" von Beaulieu-Marconnay
Namen voluit
Olivier
Geboortejaar/datum
14 september 1898
Sterfjaar/datum
26 oktober 1918
Eenheden (* = bevelhebber)
Jasta 16
Jasta 15
Jasta 19*
Korte omschrijving
Duitse vliegende aas met 25 overwinningen
Olivier (Freiherr) "Bauli" von Beaulieu-Marconnay' (* Berlijn, 14 september 1898, † Arlon , 26 oktober 1918) was een Duitse vliegende aas en behaalde 25 overwinningen. Hij was één van de jongste azen uit de Eerste Wereldoorlog en behoorde ook tot de zogenaamde kindsoldaten. Ondanks zijn leeftijd en zijn korte diensttijd in de Luftstreitkräfte was hij ongetwijfeld één van de succesvolste vliegende azen uit de Eerste Wereldoorlog.
Hij werd geboren op 14 september 1898 en was de derde zoon van de Pruisische legerofficier Hauptmann Karl Freiherr von Beaulieu-Marconnay en moeder Ottilie von Beaulieu-Marconnay (Ottilie von Schell). Zijn gezin bestond uit zeven kinderen, drie dochters en vier zonen inclusief Olivier. Zijn zusters heetten Carla, Elisabeth en Ingeborg von Beaulieu-Marconnay. En zijn broers heetten Alexander, Heinz en Sigurd-Horstmar von Beaulieu-Marconnay. De drie dochters gingen niet in militaire dienst. De vier zonen gingen allemaal in militaire dienst. Sigurd-Horstmar ging als Fähnrich zur See in de Kaiserliche Marine. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou hij ook nog dienst hebben gedaan. Alexander en Heinz gingen uiteindelijk dienst bij de Luftstreitkräfte. Olivier ging toen hij slechts 16 jaar jong was het leger in als kadet.

Hij werd ingedeeld bij het Dragoner-Regiment von Bredow (1. Schlesisches) Nr. 4, het voormalige regiment van zijn vader. Bauli ontving in de zomer van 1916 het IJzeren Kruis 1ste klasse na zijn deelname aan de strijd rond de Rokitno moerassen. Op 28 Juli 1916 werd hij bevorderd tot Leutnant. Net zoals zijn broer Heinz die vocht bij de Jasta 65, kwam Bauli in het voorjaar van 1917 bij de Duitse Luftstreitkräfte. Op 1 december 1917 werd hij ingedeeld bij Jasta 16 en vervolgens, op 20 maart 1918, bij de Jasta 15 onder bevel van Joseph Veltjens. Deze eenheid bestond uit blauw-rode Siemens-Schuckert D.III jachtvliegtuigen. Bauli markeerde zijn toestel opvallend met de witte initialen "LD", insigne van het Dragoner-Regiment von Bredow (1. Schlesisches) Nr. 4. Hij behaalde zijn eerste overwinning op 28 Mei 1917 toen hij boven Soissons, vermoedelijk al met een Albatros D.V (D.2171/17) een Dorand AR.2 neerhaalde. Negen dagen later schoot hij een Airco DH.4 en een RAF S.E.5a uit de lucht. Eind juni had hij al 8 overwinningen bereikt. En in drie maanden tijd behaalde hij 21 overwinningen, waaronder zes in slechts vier dagen tijd! Op 2 September 1918, ondertussen bijna 19 jaar oud, nam hij de leiding over van Jasta 19. Op 16 Oktober 1918 werd hij door zijn eigen luchtmacht geraakt (vermoedelijk Jasta 74) en moest met zijn Fokker D.VII (1399/18) een noodlanding maken. De zwaargewonde Bauli werd overgebracht naar Arlon waar hij op 26 oktober 1918 op 20 jarige leeftijd overleed, vermoedelijk door een wondinfectie. Hij behaalde uiteindelijk 25 overwinningen en nog voor zijn dood werd hem de Pour le Mérite toegekend. Bauli werd begraven op het Duitse Invalidenfriedhof in Berlijn.

Personal tools