/** * */

No.2 Hales Pattern

Een No.2 Mk.II en een geweergranaat variant in het Memorial Museum Passchendaele.
Enlarge
Een No.2 Mk.II en een geweergranaat variant in het Memorial Museum Passchendaele.
De No.2, ook wel bekend als de Mexican Pattern en als de Hales Pattern, was een Britse handgranaat die werd ontworpen door Martin Hale. De granaat bestond uit een gietijzeren lichaam en een messing steel. Er bestonden drie varianten: De Mark I en de Mark II, maar ook een derde variant die functie deed als geweergranaat.

De Mark I had een steel van 40,6 cm lang waaraan een gewoven band was bevestigd, zodat de granaat beter kon geworpen door hem weg te slingeren. De Mark II had een kortere steel van 17,8 cm waaraan meerdere gewoven banden waren bevestigd. In beide gevallen dienden de banden er tevens voor dat de handgranaat met de kop het doel of de grond raakte. De geweergranaat was de Mark II zonder banden maar met een stang. Hierdoor kon de granaat met een geweer worden afgeschoten. Er bestonden twee dikten stangen, diameter 7mm en diameter 8mm. De stang met een diameter van 7mm werd gebruikt door de Britten en de Mexicanen (op een Mauser Modell 1895). De 8mm stang werd ontwikkeld voor de Lebel. Centraal in het lichaam was een buisje gemonteerd. Daarin bevond de opgeveerde slagpin (met gewicht) in de onderkant (kant van de steel) die werd beveiligd met een pin met een touwtje. Het andere uiteinde werd voorzien van het slaghoedje en de detonator. De bedoeling van de granaat was dat hij bij het stuiten op de grond of voorwerp onmiddellijk zou exploderen. Er zat dus geen vertragingslont in, zoals bij veel andere handgranaten. Hierdoor kwam het slaghoedje direct in contact met de detonator.
De werking was eenvoudig. De persoon die de granaat gebruikte trok de veiligheidspin eruit en wierp of vuurde de granaat af. De granaat was nu scherp, maar door de veer bleef de slagpin van het slaghoedje weg zodat de granaat nog niet explodeerde. Tijdens inslag trad er nu een omgekeerde inertie op. De verzwaarde slagpin overwon de kracht van de veer en doorboorde het slaghoedje. Hierdoor kreeg de detonator een vonk en brandde op. Die ontstak op zijn beurt de lading en de granaat explodeerde.
De Britse luchtmacht gebruikte de granaat ook als een soort vliegtuigbom. In 1915 werd de No.3 ontwikkeld die de No.2 langzaam moest vervangen.

Bronnen

  • Britse handleiding.
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/No.2_Hales_Pattern"
Personal tools