/** * */

No.24 rifle grenade

Schema van de No.24 Mk.II (Foto: visualcollector.com)1: Schroef die toegang verleent aan de detonator.2: Buisje met detonator3: 42 gram HE kruit4: Lichaam van granaat5: Buisje met veer voor slagpen en slagpin6: Slagpin7Slagpen8: Halve balletjes9: Beschermkapje voor balletjes.10: Beveiligingspin (verdwenen)11: Houder12: Staart.
Enlarge
Schema van de No.24 Mk.II
(Foto: visualcollector.com)
1: Schroef die toegang verleent aan de detonator.
2: Buisje met detonator
3: 42 gram HE kruit
4: Lichaam van granaat
5: Buisje met veer voor slagpen en slagpin
6: Slagpin
7Slagpen
8: Halve balletjes
9: Beschermkapje voor balletjes.
10: Beveiligingspin (verdwenen)
11: Houder
12: Staart.
Boven: links een Mk.I en rechts een Mk.IIOnder: links het schroefdraad, zonder het buisje voor veer voor slagpen en slagpin, van de Mk.II. Rechts het schroefdraad, met het buisje voor veer voor slagpen en slagpin, van de Mk.I.
Enlarge
Boven: links een Mk.I en rechts een Mk.II
Onder: links het schroefdraad, zonder het buisje voor veer voor slagpen en slagpin, van de Mk.II. Rechts het schroefdraad, met het buisje voor veer voor slagpen en slagpin, van de Mk.I.
De No.24 was een Britse geweergranaat, gebaseerd op de No.20, dat behoorde tot de reeks Hales Rifle Grenades die bestond uit de No.3 (Mk.I & Mk.II - introductie vond plaats in februari 1915) , No.20 (Mk.I & Mk.II - introductie vond plaats in februari 1916), No.24 (Mk.I & Mk.II - introductie vond plaats in juni 1917) en de No.35 (Mk.I - introductie vond plaats in maart 1918). De granaat was technisch gezien ingewikkeld, maar het gebruik was eenvoudig. Men stak de granaat in de geweer (meestal de Lee Enfield), trok de pin uit de granaat (net onder het lichaam) en schoten die dan af naar hun doel. Wanneer de granaat de grond raakte, explodeerde hij dadelijk.

Maar hoe ging het in zijn werk? De granaat bestond uit een staaf, een fuse en het lichaam. De staaf was 25,4 cm , 27,94 cm of 38,1 cm lang en bestond uit ijzer. Het lichaam was 14 cm lang en werd gevuld met 42 gram HE (High-explosive) springstof. Dit kon Amatol, Ammonal, Tonite of Cilferite C zijn. De fuse word beveiligd met een koperen pin met touwtje of ring die in een koperen houder was bevestigd. De koperen houder zorgt ook ervoor dat de staaf aan de granaat ging. Om de granaat niet direct te laten exploderen, werden twee soorten halve ijzeren of koperen balletjes in de houder voorzien, die in de houder worden gehouden door een koperen cilindervormige kapje met vier spleten op te plaatsen. Het kapje word op zijn plaats gehouden door een kleine profilering en de beveligingspin. De halve balletjes zorgen ervoor dat de slagpen niet tegen de detonator slaat. Het lichaam van de slagpen werd voorzien met afgebogen hoeken, zodat de halve balletjes beter begeleid kunnen worden tijdens gebruik. Het de slagpen en slagpin bestaat uit koper. Tussen de slagpen en het slaghoedje, bevindt zich een veer. Dan hebben wij het slaghoedje. Daarna de detonator.

De granaat werd in de loop van het geweer gestoken. De persoon die het wapen bediende trok de veiligheidspin uit de granaat en vuurde hem af met een patroon blankkruit. Door het optreden van de inertie tijdens het afschieten schuift de bronzen houder achteruit en komen de twee halve balletjes vrij. Deze vallen op hun beurt weg en maken de slagpin vrij. De granaat is nu scherp maar de veer scheidt de slagpin van het slaghoedje zodat de granaat nog niet explodeert. Tijdens inslag treedt er nu een omgekeerde inertie op. De verzwaarde slagpin overwint de kracht van de veer en percuteert het slaghoedje. Hierdoor krijgt de detonator een vonk en brandt zichzelf op. Wanneer de detonator zich opbrandt, brand het kruit op en explodeert de granaat. Er bestaan twee soorten van de N°24. De eerste was de Mark I (Mk.I) die voorzien werd met fragmenten. De Mark 2 (Mk.II) werd uiteindelijk niet voorzien met fragmenten. Ook het schroefdraad voor het bevestigen van granaatkop op de koperen basis, was van beide granaten anders. De granaatkop van de Mark I werd onderaan niet voorzien van een bodem zodat er een koperen basis werd voorzien. Voor duidelijkheid, zie de foto rechts.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/No.24_rifle_grenade"
Personal tools