/** * */

Nieuport 17

Een Lewis Mk.III op een Nieuport 17.
Enlarge
Een Lewis Mk.III op een Nieuport 17.

Geallieerde verkenner en jager uit het begin van de oorlog

Nieuport 17
Omschrijving: Franse tweedekker
Gebouwd door: Nieuport & Macchi
Bouwjaar: 1916
Functie: Jachtvliegtuig. Later ook trainer.
Max. snelheid: 172 km/u
Motor (type / vermogen): 1x Le Rhône rotatiemotor (113 pk / 84 kw)
Plafond: 5300 m
Actieradius: 2 uren
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

8,2 m / 5,75 m / 2,33 m; 14,77 m²
Gewicht: 357 (leeg), 560 kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: 1x Vickers
Aantal gebouwd:
Gebruik: Frankrijk, België, Italië, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Chili, Colombië, Tsjecho-Slowakije, Estland, Finland, Hongarije, Nederland, Polen, Roemenië, Russland, Thailand, Sovjet Unie& Oekraïne.
Bijzonderheden:

De Nieuport 17 was een Frans tweedekker jachtvliegtuig. De Franse marine-ingenieur Gustave Delage begon vlak voor het begin van de Eerste Wereldoorlog met het ontwikkelen van waarnemingsvliegtuigen. Dat resulteerde in de Nieuport 10, die in 1915 in dienst kwam, en de Nieuport 11 en 12. Strikt genomen waren deze verkenners anderhalfdekkers en waren ze constructief niet sterk genoeg. Maar in de Nieuport 17 was de torsiestijfheid van de enkel ligger van de smalle ondervleugel verbeterd, en dankzij de extra kracht van de 84kW (113pk) Le Rhône motor ontstond een heel nieuw toestel. Dat dankte zijn prestaties aan de goede lift van de bovenvleugel en de nauwelijks aanwezige weerstand van de ondervleugel. De Nieuport 17 kwam op 2 mei 1916 in dienst bij Escadrille N57, vrijwel op hetzelfde moment als de roemruchte Airco DH.2 bij het Britse RFC zijn intrede deed. Volgens sommige bronnen zouden eerdere versies van de Nieuport kort daarvoor al in dienst zijn geweest bij Franse en Britse eenheden. De komst van nieuwe en betere vliegtuigen was dringend nodig, gezien de toenemende verwoesting die de Fokker-gesel onder Geallieerde vliegtuigen aanrichtte. In een Nieuport 17 werd Albert Ball van No. 11 Squadron van de RFC binnen korte tijd een nationale held. Hij schoot tussen augustus 1916 en mei 1917 maar liefst 44 vijandelijke toestellen neer en deed daarmee meer dan wie dan ook om het afnemende Britse vertrouwen in het eigen vliegkorps te herstellen. Na Balls mysterieuze dood op 7 mei 1917 (overigens in een R.E.5) maakte ook een andere Britse piloot, kapitein William Bishop naam als vliegende aas met zijn Nieuport 17. Aan de Franse zijde was het Georges Guynemer die met Escadrille N3 grote bekwaamheid toonde, en de Fokker eendekkers met gesynchroniseerd geschut het hoofd bood met vergelijkbare Franse vindingen. Onder de Franse piloten die met de Nieuport goede resultaten boekten waren Charles Nungesser, Maurie Boyau, Armand Pinsard, René Dorme, Gabriël Guerin, Albert Deullin en Jean Navarre.

Een Nieuport 23 met Belgische roundels in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel.
Enlarge
Een Nieuport 23 met Belgische roundels in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel.

Italië en België

De Nieuports werden op grote schaal gebruikt bij Belgische Squadrons. André de Meulemeester, Edmond Thieffry, Jan Olieslagers en Francis Jaquet boekten overwinningen met Escadrille 1 en 5. In licentie door Macchi gebouwde Nieuport 17's vlogen in 1916-'17 in Italiaanse dienst. De bekende piloten Francesco Baracca, Pier Ruggero Piccio en Silvio Scaroni openden hun staat van dienst met dit vliegtuig. Na medio 1917 werd de Nieuport overklast door moderne vliegtuigen. Maar dit type werd nog ingezet door anti-Bolsjewistische troepen in Noord-Rusland in 1918, en diende als trainingstoestel voor de Amerikaanse expeditiemacht in Frankrijk in dat jaar.

In 1917 werd uit de Nieuport 17, net zoals de Nieuport 10, 11, 23 en 24bis, een driedekker versie ontwikkeld die nooit verder kwam dan enkele prototypes (ondertussen twee prototypes bekend: N1388 en A6686).

Met dank aan: user Tandorini

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Nieuport_17"
Personal tools