/** * */

Nieuport 11

Nieuport 11 "Bébé"
Enlarge
Nieuport 11 "Bébé"
Bert Hall tegen zijn Nieuport 11 in dienst van de Amerikaanse Escadrille De Lafayette. Zijn kist kreeg de beaming "Shooting Star".
Enlarge
Bert Hall tegen zijn Nieuport 11 in dienst van de Amerikaanse Escadrille De Lafayette. Zijn kist kreeg de beaming "Shooting Star".
Nieuport 11
Omschrijving: tweedekker
Gebouwd door: Société Anonyme des Établissements Nieuport
Bouwjaar: 1915
Functie: jager
Max. snelheid: 167 km/u
Motor (type / vermogen): 1× Le Rhone 9J/ 86 pk (60kW)
Plafond: 5.300 m
Actieradius:
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

7,52 m / 5,64 m / 2,4 m; 143,16 m²
Gewicht: 320 kg (leeg), 480 kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: 1x Vickers machinegeweer of 1x Lewis, Le Prieur-raketten
Aantal gebouwd: 450
Gebruik: Aviation Militaire (Armée de l'Air), de Royal Naval Air Service, de Belgen, de Russen en de Italianen
Bijzonderheden:


De Nieuport 11 "Bébé" was een Frans gevechtsvliegtuig gebaseerd op de Nieuport 10. Het toestel was tegenover de Nieuport 10 kleiner en kreeg zo de bijnaam "Bébé". Anthony Fokker's Eindecker veroverde het luchtruim omdat er grote behoefte was aan betere vliegtuigen. Zo ontstond in 1915 het ontwerp van de Nieuport 11 door Gustave Delage en begon de bouw door Société Anonyme des Ëtablissements Nieuport.

De Nieuport was voorzien met een De Rhône motor die 86 Pk kon leveren. De bewapening bestond uit een Hotchkiss of Lewis machinegeweer. De Eindeckers waren voorzien van een systeem waardoor de piloot door de propeller kon vuren. De Geallieerden bezaten dit niet en de bewapening werd op de bovenste vleugel gemonteerd om over de propeller heen te schieten. Door het machinegeweer op de bovenste vleugel te plaatsen, was dit zeer moeilijk te herladen. Later werden de toestellen voorzien van Le Prieur-raketten.

In januari 1916 werd de Nieuport 11 geïntroduceerd en een maand later waren er 95 exemplaren in dienst. Ze werden gebruikt door de Aviation Militaire (Armée de l'Air), de Royal Naval Air Service, de Belgen, de Russen en de Italianen.

Later werd uit de Nieuport 11, net zoals de Nieuport 10, 17, 23 en 24bis, een driedekker versie ontwikkeld dat nooit verder kwam dan enkele prototypes (Ondertussen twee prototypes bekend. N1388 en A6686).
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Nieuport_11"
Personal tools