/** * */

Newton 6 inch Mortar

De vinnen van een granaat van de Newton 6 inch Mortar, in het Memorial Museum Passchendaele in Zonnebeke.
Enlarge
De vinnen van een granaat van de Newton 6 inch Mortar, in het Memorial Museum Passchendaele in Zonnebeke.
De Newton 6 inch Mortar was een Britse mortier, gelijkwaardig aan de 3 inch en de 4 inch Stokes Mortar. In mei 1916 besloot het Britse leger de mortieren te standaardiseren in drie categorieën. De 3 inch Stokes Mortar werd geplaatst bij de lichte mortieren. Ondanks het kaliber, dat kleiner was dan de 3 inch mortieren, vormde de 2 inch Vickers Medium Trench Mortar een zwaarder kaliber vanwege zijn lading met explosieven die krachtiger waren dan de 3 inch granaten. De 2 inch werd geplaatst bij de medium mortieren. En de 9.45 inch Heavy Mortar, bijgenaamd "Flying Pig", werd geplaatst bij de zware mortieren. Maar de 2 inch werd weldra vervangen door de Newton 6 inch Mortar, in 1917.

De 6-inch Newton was een vrij eenvoudige mortier, gemonteerd op een basis met houten balken die bijeengehouden werden door een ijzeren frame rondom de basis. Anders dan de 2,3 en 4 inch, werd de Newton niet voorzien van drie poten die in enkele seconden opengeklapt konden worden. Maar wel werd de Newton ondersteund door drie poten die verbonden waren met een voet, twee onder de loop en een boven de loop. De voet werd dan in de grond begraven en met aarde of zandzakken bedekt. De 6 inch granaten wogen 27 kg en waren gelijkwaardig aan de granaten van de "Flying Pig" met vier vinnen voor stabilisatie, alleen werd de neus stomper gemaakt en was minder puntig. De fuse werd centraal geplaatst in de granaatkop (de N°105 ofwel de nieuwere N°110). De Newton werd gebruikt door de Britse, Amerikaanse, Australische en Canadese troepen.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Newton_6_inch_Mortar"
Personal tools