/** * */

Nereide

Nereide
Enlarge
Nereide
De Nereide was een Nautilus-klasse onderzeeër van de Italiaanse Royal Navy (Italiaans: Regia Marina) tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze werd gebouwd in 1911-1913, op de marinewerf in Venetië en werd in 1915 tot zinken gebracht door de Oostenrijks-Hongaarse onderzeeër U-5 onder het commando van Georg Ritter von Trapp. Nereide's kapitein, Carlo del Greco ontving postuum de Medaglia d'Oro al. Valore Militare voor zijn acties tijdens het zinken van de Nereide.

Ontwerp en bouw.

De Italiaanse Nautilus klasse werd ontworpen door Curio Bernardis, later een bekend onderzeeboot ontwerper. De romp van de Nereide, en dat van haar zuster schip Nautilus, hadden dezelfde vorm vergelijkbaar met een torpedoboot. Ze was 134 feet 4 inch (40,94 m) lang met een omvang van 14 feet 1 inch (4,29 m) en een hoogte van 9 voet 4 inches (2,84 m). Zij was uitgerust met twee assen aangedreven door twee 300 pk (220 kW) Sulzer dieselmotoren voor maximum van 13,2 knopen (24,4 km / h), en twee 160 pk (120 kW) Ansaldo elektromotoren voor een maximum van 8 knopen (15 km / h) onder water. De Nereide was gewapend met twee 17,7-inch (450 mm) torpedobuizen met 4 torpedo's. Ze had een bemanning van 19 man, 2 officieren en 17 matrozen. De bouw van de Nereide startte op de marinewerf van Venetië op 1 augustus 1911, en werd te water gelaten op 12 juli 1913. Het is niet bekend wanneer de Nereide operationeel werd, maar het was waarschijnlijk begin 1914, na haar afbouw op 20 december 1913. Er is weinig bekend over Nereide's carrière in de Regia Marina vóór augustus 1915.

Het tot zinken brengen.

Na de toetreding van Italië tot de Eerste Wereldoorlog, bezetten de Italiaanse strijdkrachten het eiland Pelagosa in de centrale Adriatische Zee. De scoutingrapporten van de Duitse onderzeeër UB-14 en van een Oostenrijks-Hongaarse verkenningsvliegtuig maakten melding van een Franse of Italiaanse onderzeeboot - die in feite de Nereide op Pelagosa was,begin augustus 1915. De Oostenrijks-Hongaarse marine zond zijn onderzeeër U-5, onder het commando van Georg Ritter von Trapp, van het nabijgelegen Lissa erop af. Op de ochtend van 5 augustus, lag de Nereide afgemeerd onder een rots in de haven van het eiland.

Wanneer de U-5 opdook net buiten de kust, sloegen de wachten op de Nereide alarm. Kapitein Carlo del Greco en zijn bemanning reageerden razendsnel,gooiden de lijnen los en manoeuvreerden om de boot van von Trapp in hun schootsveld te krijgen.De Nereide vuurde met een torpedo op de U-5 maar miste, waarna del Greco zijn boot liet duiken. De U-5 lanceerde een torpedo op de langzaam duikende Italiaanse duikboot, trof doel en stuurde haar naar de bodem van de zee,samen met alle bemanningsleden. Carlo del Greco ontving de Medaglia d'Oro al Valore Militare voor zijn daden. Het wrak van de Nereide werd in 1972 gevonden op de positie 42° 23′ 0″ N, 16° 16′ 0″ E in de Adriatische Zee.

Met dank aan: user Tandorini

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Nereide"
Personal tools