/** * */

Morane Saulnier Type H

Morane Saulnier Type H 629 van Georges Guynemer, met Guyenemer in de cockpit.
Enlarge
Morane Saulnier Type H 629 van Georges Guynemer, met Guyenemer in de cockpit.
Morane Saulnier Type H
Omschrijving: eendekker
Gebouwd door: Morane Saulnier
Bouwjaar: 1913
Functie: sportvliegtuig en verkenning
Max. snelheid: 120 km/u
Motor (type / vermogen): 1× Le Rhône 9C rotatiemotor, 80 hp (60 kW)
Plafond: m
Actieradius: 177 km
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

9,13 m / 5,84 m / 2,26 m; m²
Gewicht: 189 kg (leeg), 445 kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: Geen (Revolvers en geweren)
Aantal gebouwd:
Gebruik: Aviation Militaire (Armée de l'Air) en het Royal Flying Corps
Bijzonderheden:

De Morane Saulnier Type H was een Frans sportvliegtuig dat later gebruikt werd als een niet bewapend militair vliegtuig. Het toestel werd ontworpen en gebouwd in 1912 door de broers Léon en Robert Morane in hun fabriek in Vélizy in Frankrijk. Het was een verbeterde versie van de Type G en het werd getest in 1913. Het ontwerp leek sterk op het Type G: een eendekker met de vleugels naast de romp.
Toen de eerste toestellen uit de fabriek kwamen boekten ze al snel succes als sportvliegtuig. Het toestel werd bekend door de vlucht van Roland Garros over de Alpen en de Middellandse Zee. In datzelfde jaar werd het toestel voorzien met drijvers en participeerde in de eerste Schneider Trophy Race voor watervliegtuigen in Monaco. Het standaardmodel werd voorzien met een 80pk zware Le Rhône 9C rotatiemotor. Het Franse leger zag de oorlog naderen en bestelde 26 exemplaren. Ook bestelde Groot-Brittannië enkele toestellen die ze onder licentie lieten bouwen door Grahame-White. Na het uitbreken van de oorlog werd het toestel ingezet als verkenner. Het toestel werd niet voorzien van bewapening zodat de piloten gebruik maakten van revolvers en geweren. Duitsland kon enkele toestellen veroveren en liet ze ook nabouwen door Pfalz. Er werden vijf modellen gebouwd die aangeduid werd als Pfalz E.I, E.II, E.IV, E.V en E.VI. Maar ook de Fokker E werd uit het Type H ontwikkeld. In 1914 werd het Type H opgevolgd door het Type L

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Morane_Saulnier_Type_H"
Personal tools