/** * */

Moermansk-expeditie

 Situatiekaartje (uit Harms, A bis Z-Atlas, 1930).
Enlarge
Situatiekaartje (uit Harms, A bis Z-Atlas, 1930).
De Moermansk-expeditie was een gezamenlijke Britse, Franse en Amerikaanse onderneming in Noord-Rusland onder Brits opperbevel aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, 1918/19. De doelstellingen, zo die er al waren, waren divers: ondersteuning van het Witte Leger in de strijd tegen de bolsjewieken om zo mogelijk een nieuw front te vormen aan de oostzijde van Duitsland; de angst voor het bolsjewisme en het overslaan van de revolutie naar het westen; de wens het zogeheten Tsjechische Legioen (bestaande uit deserteurs van het Oostenrijks-Hongaarse leger die naar de Russen waren overgelopen, maar zich inmiddels tegen de bolsjewieken hadden gekeerd) te helpen. Ook was men nog voornemens om de spoorlijn Moermansk - St. Petersburg, een belangrijke aanvoerroute, uit handen van de Finnen (inmiddels bondgenoot van Duitsland) te houden. Een vastomlijnd politiek plan lag er evenwel niet aan ten grondslag.

In juni 1918 landden de eerste geallieerde troepen in Archangel en Moermansk, aangevuld met een bont leger van avonturiers van Servische, Poolse en Witrussische origine. De strijders trokken van Moermansk zuidwaarts om het schiereiland Kola te zuiveren. Ze ondergingen de barre koude van de Russische winter, leverden verbitterde gevechten met de bolsjewieken en bereikten ten slotte het Onegameer ten oosten van St. Petersburg in de zomer van 1919. Besluiteloos wat verder te doen, nu de Wereldoorlog inmiddels was beƫindigd, werd opdracht tot vertrek gegeven. Eind 1919 was de gehele strijdmacht geƫvacueerd.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Moermansk-expeditie"
Personal tools