/** * */

Mle 1916 Citron Foug

Een Citron Foug zonder beschermkapje.Foto: den Korrigann
Enlarge
Een Citron Foug zonder beschermkapje.
Foto: den Korrigann
Links een Citron Foug variant om af te vuren met een geweer en rechts een Citron Foug met het veiligheid kapje in het Memorial Museum Passchendaele.
Enlarge
Links een Citron Foug variant om af te vuren met een geweer en rechts een Citron Foug met het veiligheid kapje in het Memorial Museum Passchendaele.

Modèle 1916 Citron Foug was een Franse granaat die ook wel bekend stond als de Lemon Foug. De granaat ontleende zijn naam aan zijn karakteristieke citroenvorm.

De Citron Foug werd afgeleid van de Asperge Foug granaten, een granaat van het model 1915 die de vorm had van een asperge. Het ontwerp van de Citron Foug dateert uit 1916. De Citron Foug zou beter fragmenteren dan de Asperge Foug. Zo kreeg de Citron Foug - net zoals de Mills handgranaten - een geribbeld, gietijzeren lichaam. Hierdoor werd de Citron Foug voorzien van een rooster, die na het exploderen versplinterde tot fragmenten, vaak wel duizend stukken. De fragmenten konden door smalle muren. Bovendien was er een gewichtstoename in vergelijking met de F1 granaat, en bevatte de granaat 90 gram Cheddite, voor een totaal gewicht van 550 gram. Hij was 149 mm hoog en 70 mm breed. De Citron Fouge werd voorzien van een driedelige bescherming, net zoals de voorgaande granaten, die het ontstekingsmechanisme beschermden. De granaten werden van heel wat kleuren voorzien. De rode granaten werden gebruikt tijdens het trainen. Er waren varianten met en zonder inhoud. Er werd ook een van de varianten voorzien van een slagpin, een actieve ontsteker en zand als inhoud. Deze werden wit geschilderd. De granaten die werden ingezet op het slagveld werden geheel niet of blauw geschilderd.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Mle_1916_Citron_Foug"
Personal tools