/** * */

Mle 1886 Lebel (Grendelgeweer)

Fusil Mle 1886
Omschrijving: Grendelgeweer (bolt action)
Ontworpen door: Gras, Lebel, Bonnet, Desaleux ,Close , Verdin en Tramond
Gebouwd door: Chatellerault, Saint-Etienne en Tulle
Ontwerpjaar: 1885
Bouwjaar: 1886
Totale lengte: 1300 mm
Lengte loop: 800 mm
Gewicht: 4,41 kg
Kaliber: 8mm Lebel
Magazijncapaciteit 8 patronen
Vuursnelheid: Herladen na elk schot
Koeling: geen
Gebruik: Frankrijk, Griekeland, Rusland en Spanje
In dienst: tot 1920, de sluipschutterversie was weer in dienst van 1939 tot 1940
Aantal gebouwd: 2.880.000
Bajonet(ten) Mle 1886-93 Lebel


Lebel model 1886 in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis op het Jubelpark in Brussel (Zuid).
Enlarge
Lebel model 1886 in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis op het Jubelpark in Brussel (Zuid).

Het Fusil d'Infanterie Modèle 1886, kortweg Lebel, is het eerste geweer ontworpen voor het gebruik van rookarm kruit en het werd vanaf 1886 ingezet. De Lebel had echter last van een fout in het ontwerp. De 8 patronen zaten achter elkaar in een buisvormig magazijn onder de loop. Als men de kogels te snel laadde, raakten ze het slaghoedje van de kogel ervoor die een onwelkome explosie kon veroorzaken. Hoewel de betere Berthier vanaf 1916 beschikbaar was, bleef de Lebel, ondanks zijn zwakheden, het standaard grendelgeweer van het Franse leger tot 1940, en had vele vooruitstrevende eigenschappen voor die tijd, uitgezonderd het magazijn.


Enlarge

Het eerste rookarme kruit, Poudre B, werd uitgevonden in Frankrijk in 1886 en de overheid fabriceerde snel het nieuwe wapen om zijn enorme voorsprong te benutten. Het comité, dat de ontwikkeling leidde, stond onder leiding van kolonel Nicolas Lebel, naar wie het wapen onofficieel genoemd werd. Het gebruik van dit nieuwe kruit gaf de krachtige patroon meer precisie op grotere afstanden. Bij het eerste gebruik werd het vuurbereik van de Lebel en de lichtere munitie als een sensatie ervaren. Niet alleen kon de soldaat vuren uit schootsafstand van de vijand die nog zwartkruit gebruikte, hij kon ook meer munitie met zich meedragen van een kleiner kaliber dat minder woog; hij werd niet meer gehinderd door de rook na een schot.Clip met drie Lebel patronen van een Lebel.
Enlarge
Clip met drie Lebel patronen van een Lebel.

Sluipschuttervariant

Sommige Lebels werden voorzien van een Mle.1916/17 APX (Atelier de Puteaux) vizier met een zoom tot 3x en gezichtsveld van 13 millimeter, die kan worden aangepast tot 800 meter.

Viven-Bessières

De Belgen hebben speciaal de Lebel in dienst genomen, om zo de granaat te kunnen gebruiken. Zoals we zien op de foto, bevind een Belgische soldaat in schiethouding met de Lebel met daarop de zogenaamde Donderbus met een Viven Bessière. Foto bron
Enlarge
De Belgen hebben speciaal de Lebel in dienst genomen, om zo de granaat te kunnen gebruiken. Zoals we zien op de foto, bevind een Belgische soldaat in schiethouding met de Lebel met daarop de zogenaamde Donderbus met een Viven Bessière.
Foto bron

Ook kon de Lebel granaten afvuren, de Viven-Bessières. Op het geweer werd een pot voorzien waaruit de granaat werd afgeschoten. De Belgen namen de Lebel enkel en alleen voor de Viven-Bessières in dienst en gaven de pot de naam Donderbus.

Personal tools