/** * */

Mijnenslag om Les Eparges

De ligging van Les Eparges in de salient van St-Mihiel
Enlarge
De ligging van Les Eparges in de salient van St-Mihiel

Ligging en betekenis

De heuvelrug van Les Eparges is 1400 meter lang en 348 meter hoog en ligt ongeveer 20 km ten zuidoosten van Verdun. Vanaf deze heuvel kan men vele kilometers ver het Woëvregebied overzien. Het was tijdens de Eerste Wereldoorlog een zeer belangrijke strategische positie. Samen met de heuvel van Vauquois, welke ongeveer 25 km noordwestelijk van Verdun ligt, had men een goed uitzicht over het hele gebied daartussen. Men kon het gebied ook beheersen met artillerie, want troepenverplaatsingen of een aanval kon men tijdig waarnemen.

De gevechten van 1915

De Duitsers hadden dorp en heuvel al op 21 september 1914 ingenomen. Meteen na de verovering werd de heuvelrug versterkt met vele bunkers en onderkomens. De loopgravenlinie werd met veel mitrailleurnesten aangelegd. Tot 15 januari 1915 was het betrekkelijk rustig rondom de heuvel, maar daarna is er bijna dagelijks strijd geweest over het bezit ervan.

De gevolgen van de mijnenoorlog in 1916. Links de Duitse loopgraven
Enlarge
De gevolgen van de mijnenoorlog in 1916. Links de Duitse loopgraven

De Fransen hadden de lagere heuvel, 250 meter ten noorden van het dorp Les Eparges in bezit. De Franse sappeurs waren al enige tijd bezig om via tunnels ondergrondse mijnen te plaatsen onder de Duitse linies. Op 17 februari 1915 gingen met een enorme explosie de mijnen de lucht in. Meteen trokken de Fransen op en konden een deel van de eerste Duitse verdedigingslinie innemen. Met onmenselijke inspanningen konden de Fransen vervolgens een tegenaanval afslaan. Het 106de Regiment Infanterie verloor daarbij 1.600 manschappen, waarvan 300 gesneuvelden, 1.000 gewonden en 300 vermisten. Op 18, 19 en 27 maart volgden nog meer Franse aanvallen, die veel doden eisten en weinig terreinwinst opleverden Op 5 april volgden opnieuw 20 tot 30 mijnexplosies, die kraters van tot 50 meter diepte in de heuvel sloegen. Bij de daarop volgende bestorming door de Fransen lukte het ze de westelijke kant van de top te bezetten, tegenover de restanten van het dorp Les Eparges.

Gedurende de rest van de oorlog zouden de gevechten om de heuvel aanhouden. De Duitsers werden steeds bedrevener in de mijnenoorlog. Hele stukken werden van de heuvel opgeblazen, wat telkens vele mensenlevens kostte, soms van beide kanten tegelijk. Vele kraters getuigen nu nog van deze strijd. Het dorp Les Eparges werd totaal verwoest. De strijd ging door, tot de Amerikanen in september 1918 de Duitsers definitief verdreven. Dat was 2 maanden voor het einde van de WW 1. Duizenden soldaten van beide partijen verloren hun leven op deze heuvel, die door de mijnen in totaal 10 meter lager is geworden.

De heuvel vandaag

Een van de enorme mijnkraters tegenwoordig
Enlarge
Een van de enorme mijnkraters tegenwoordig

De reeks enorme mijnkraters is nog heel goed in het landschap te zien. Op verschillende plaatsen staan drie monumenten. Dat van het zogenoemde punt X herdenkt de 10.000 in de modder van de heuvel verdwenen gesneuvelden en is het werk van beeldhouwer Fischer (een weinig verder staat het monument voor de oud-strijders der genietroepen). Het monument in het midden van Lefebvre-Klein, bekend als dat van de Haan, herinnert aan de offers van de12de D.I. Het gedenkteken van de «0verlevenden van het 106de Regiment lnfanterie» tenslotte, verder westelijk,is het werk van Maxime Real Del Sarte. Ook staat er een van de demarcatiepalen op de heuvel. Les Eparges is volledig opgeruimd en wordt onderhouden door de Nationale Vereniging ter Herdenking van de Slag bij Verdun, met medewerking van het Leger en het Nationale Bureau der Bossen. Plattegronden en een luidsprekerpaal geven enig inzicht in de gebeurtenissen die zich hier hebben afgespeeld. Het dorp werd, net zoals Vauquois, na de oorlog onderaan de heuvel herbouwd.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Mijnenslag_om_Les_Eparges"
Personal tools