/** * */

Maxim Machinegeweer

Test met de Maxim.Van links naar rechts zijn te zien: Albert Vickers, Sigmund Loewe (boven), onbekende chinese tolk (onder), Li Hongzhang, Hiram Stevens Maxim.
Enlarge
Test met de Maxim.Van links naar rechts zijn te zien: Albert Vickers, Sigmund Loewe (boven), onbekende chinese tolk (onder), Li Hongzhang, Hiram Stevens Maxim.
Maxim
Omschrijving: Duitse machinegeweer
Ontworpen door:
Gebouwd door: Maxim
Ontwerpjaar: 1882
Bouwjaar: 1883
Totale lengte: 1.090 mm
Lengte loop: 642 mm
Gewicht: 23 kg
Kaliber: .45-.303
Magazijncapaciteit
Vuursnelheid: 600 rounds/min
Koeling: luchtgekoeld
Gebruik: Verenigde Staten
In dienst: 1889-1942
Aantal gebouwd:
Bajonet(ten) Geen


Het Maxim-machinegeweer was het eerste machinegeweer dat de terugstootenergie van een afgevuurde patroon gebruikte om de patroon uit te werpen, een volgende patroon te kameren en te verschieten, waarna de cyclus zich herhaalde.

Hiram Stevens Maxim baseerde zijn idee rond het afsluitmechanisme dat in het Winchester Lever Action-geweer werd toegepast, een kniegewrichtcontructie. Die constructie zou Hugo Borchardt later ter inspiratie dienen en uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van het Borchardt semi-automatische pistool, de basis waaruit het Parabellum-pistool (Luger) zou ontstaan.

Het in Engeland gevestigde bedrijf van Maxim (hij was zelf Amerikaan van oorsprong en naturaliseerde later tot Brit) fuseerde met het bedrijf van Thorsten Nordenfelt en ging later samen met Vickers onder de naam Vickers, sons and Maxim, Ltd.

Een voordeel van de constructie was dat ook een automatisch kanon kon worden ontwikkeld, de zgn. 'Large calibre Maxim'.

Onder licentie werd de Maxim o.a. in de Verenigde Staten door Colt, in Rusland, in Duitsland door Krupp en later ook DWM geproduceerd. Dit leidde tot de situatie dat tijdens de Eerste Wereldoorlog zowat elke partij de beschikking had over machinegeweren die gebaseerd waren op het concept van Maxim en waarover aan Vickers licentierechten verschuldigd waren.

De licentieovereenkomst tussen Vickers en DWM was het gevolg van de goede band die beide bedrijven onderhielden. DWM was onderdeel van de Loewe-groep en Sigmund Loewe, broer van bestuursvoorzitter Isidor Loewe, speelde een belangrijke rol in het management van Vickers, sons & Maxim rond 1900. De belangrijkste vertegenwoordiger/agent van Nordenfelt, later Maxim-Nordenfelt en weer later Vickers, sir Basil Zaharoff, had weer goede banden met Loewe, Krupp en DWM en bezat behoorlijk wat DWM-aandelen.

Na de Eerste Wereldoorlog volgden nog wat onderlinge claims tussen Vickers, Krupp en DWM, maar deze werden relatief snel geregeld. Vickers had misbruik gemaakt van Krupp-patenten, DWM en Krupp hadden geen licentiekosten voor de productie van hun machinekanon en machinegeweren afgedragen, etc... Het een en ander werd simpel onderling verrekend.

Bovenstaande groepsfoto werd genomen na een demonstratie in 1896. De Chinese militair en diplomaat Li Hongzhang (ook bekend als Li Huang Chang of Li Hung Chang) maakte in 1896 een reis door Europa en de Verenigde Staten. De foto is genomen op het landgoed van Sigmund Loewe in Engeland.


Afgeleide machinegeweren

Andere afgeleide wapens:

  • QF 1 pounder pom-pom Versie van de originele Maxim, uitvergroot tot een kaliber van 37mm.
  • QF 2-pounder Pom-pom Vergrote versie van de QF 1pdr pom-pom tot 40 mm kaliber en met een dubbel zo zware granaat.
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Maxim_Machinegeweer"
Personal tools