/** * */

Maxim

Hiram Stevens Maxim
Enlarge
Hiram Stevens Maxim

Maxim, Hiram Stevens

Sir Hiram Stevens Maxim (04-02-1840 - 24-11-1916) was een alleskunner en geboren technicus. Begonnen als schilder en wagenmaker ontwikkelde hij zich tot een van de meest toonaangevende uitvinders van de late 19e eeuw. Het bekendst zou echter zijn Maxim Machinegeweer worden, het eerste succesvolle automatische machinegeweer.

Hij werd geboren in Sangerville, Maine in de USA, maar emigreerde later naar Engeland, waar hij in 1899 de Britse nationaliteit kreeg. Voor zijn uitvindingen werd hij in 1901 geridderd.

Enkele bijzondere uitvindingen zijn het door stoomkracht aangedreven vliegtuig, de gasontladingslamp, het machinegeweer, rookloos kruit en een menthol inhaleerapparaat (hij leed aan bronchitis).

Maxim, Hudson

Hudson Maxim
Enlarge
Hudson Maxim

Hudson Maxim was de jongere broer van Hiram Stevens Maxim en beiden waren aan elkaar gewaagd. Zijn carriere begon hij als uitgever en verkoper van schoonschriftcursussen en schrijfwaren.

Op uitnodiging van Hiram Stevens vertrok hij naar de UK, waar ze een periode lang samenwerkten, tot beiden na een reeks conflicten hun eigen weg gingen. Hudson vestigde zich aan de oostkust van de USA en hield zich vooral bezig met het verbeteren van explosieven. Bij een van zijn experimenten verloor hij zijn linker hand.

Hudson Maxim was een drijvende kracht achter de herbewapening van de USA tijdens de vroege oorlogsjaren en de uiteindelijke deelname van de USA aan de eerste wereldoorlog nadat een goede vriend omkwam bij het zinken van de Lusitania. Tijdens WO1 zat hij een commissie voor die zich moest buigen over de toepasbaarheid van nieuwe uitvindingen.

Auteur van o.a. 'Defenseless America', 'Dynamite Stories', 'The science of poetry and the philosophy of language'.

Hiram Percy Maxim
Enlarge
Hiram Percy Maxim

Maxim, Hiram Percy

De zoon van Hiram Stevens Maxim, uitvinder van de geluidsdemper en grondlegger van het amateur radio wezen.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Maxim"
Personal tools