/** * */

Mauser Modell 1898

Een Mauser Modell 1898 met een bijhorende Seitengewehr 98/05.
Enlarge
Een Mauser Modell 1898 met een bijhorende Seitengewehr 98/05.
Mauser Modell 1898
Omschrijving: Duitse grendelgeweer
Ontworpen door: Mauser
Gebouwd door: Mauser
Ontwerpjaar: 1895
Bouwjaar: 1898 - 1918
Totale lengte: 1250 mm
Lengte loop: 740 mm
Gewicht: 4,2 kg
Kaliber: 8x57mm I (tot 1905)
8x57mm IS (vanaf 1905)
Magazijncapaciteit 5 patronen
Vuursnelheid:
Koeling: Luchtgekoeld
Gebruik: Keizerrijk Duitsland, Weimarrepubliek, Nazi-Duitsland, Ottomaanse Rijk, China (als de Chiang Kai-shek), Spanje, Noorwegen, Polen en Uruguay
In dienst: 1898-1935
Aantal gebouwd: Rond de 5.000.000
Bajonet(ten) * Seitengewehr 84/98
* kurzes Seitengewehr 98
* Seitengewehr 98
* Seitengewehr 98/02
* Seitengewehr 98/05 "Butcher Blade"
* Seitengewehr 14
* Seitengewehr 15 "Gottscho"
* Ersatz
De Mauser Modell 1898 was een Duitse grendelgeweer uit de Eerste Wereldoorlog. Het eerste Mauser geweer dat werd goedgekeurd voor het leger was de Mauser Modell 1888. Dit wapen was uitgerust met het Mauser grendelmachaniek dat vandaag de dag nog steeds wordt toegepast,maar de patroon met een kaliber van 8-mm was op dat moment al verouderd. De specificatie werd aangescherpt en na een aantal proeven ontstond een nieuwe 7.92 x 57 met een veel betere kruitlading en een effectiever soort kogel. Het nieuwe geweer dat voor de nieuwe patroon werd ontwikkeld,was de Gewehr 1898,of kortweg Gew 98.

Het nieuwe geweer zou uitgroeien tot een van de meest gebruikte en succesvolle wapens in zijn soort,en werd in zeer grote aantallen gefabriceerd. Veel latere geweren zijn gebaseerd op het Gewehr 1898,dat kan worden beschouwd als de 'klassieke' Mauser. Het fraaie en vrij lange geweer was goed uitgebalanceerd en werd in het algemeen met een hoge mate van perfectie vervaardigd. 'In het algemeen',want toen de Eerste Wereldoorlog eenmaal in volle gang was,werd de productie danig versimpeld,iets wat voor de meeste wapens gold. Vanaf 1916 kregen veel soldaten een relatief ruw afgewerkte versie van het geweer in handen. De meeste Gew 98's werden echter netjes vervaardigd met gebruikmaking van een goede kwaliteit hout. De pistoolgreep achter de trekker vereenvoudigde het vasthouden en richten.
Het oorspronkelijke vizier was een bijzonder gecompliceerd stuk techniek,dat nogal wat training en ervaring vereist om op lange afstanden effectief te zijn. Sommige latere versies van het geweer werden vervaardigd met vereenvoudigde vizieren die goedkoper en sneller te maken waren en minder training vereisten. Ze voldeden niettemin uitstekend aangezien het grootste deel van de vuurgevechten zich over korte afstanden afspeelde.

Inhoud

Veiligheid

De grendel had de Mauser grendelnok aan de voorzijde,plus een extra vergrendeling. De extra veiligheid werd nodig geacht met het oog op de nieuwe en sterkere patroon. De grendel werd recht naar achteren getrokken,een handeling die wat lastig snel en soepel was (en is) uit te voeren,maar die zeer bedrijfszeker was. Het magazijn was ingebouwd en werd in één keer met een speciale lader met vijf patronen geladen. Het Gewehr 1898 werd in de eerste plaats voor de Duitse strijdkrachten geproduceerd,maar het was ook het uitgangspunt voor een groot aantal geweerontwerpen die hun weg over de hele wereld vonden. Spanje was een vroege gebruiker van het Mauser-machaniek. Versies die in Spanje werden geproduceerd,leken sterk op het Gewehr 1898. Er werden aanzienlijke aantallen Mauser modellen in beide landen geproduceerd. Al spoedig konden ze worden aangetroffen in het meest uiteenlopende landen,van China tot Costa Rica, in de meest verschillende kalibers.

Zeer betrouwbaar

In de loop der jaren is het Mauser-mechaniek gaandeweg verfijnd en verwierf het geweer een benijdenswaardige reputatie op het gebied van betrouwbaarheid,robuustheid en accuratesse. Volgens velen is het Gewehr 1898 en zijn diverse neven het beste dienstgeweer van zijn generatie geweest,al zijn er tal van andere wapens die aanspraak maken op die titel. Zeker is in elk geval dat het Gewehr 1898 van 1914 tot 1918 zeer geliefd was in het Duitse leger. Frontsoldaten moesten hun wapen goed verzorgen,maar dat hoefde niet veel verder te gaan dan het mechaniek te allen tijde te bedekken met een lap. Sommige versies,bijvoorbeeld de sluipschuttermodellen,werden uitgebracht met speciale vizieren,waaronder diverse soorten optische vizieren. Het wapen kan zich er ook op beroemen dat het een van de eerste,zo niet hét eerste,antitankwapen was. Bij toeval ontdekten de Duitsers namelijk dat de bepantsering van de eerste Britse tanks kon worden doorboord door de kogels in het Gewehr 1898 om te keren alvorens ze af te vuren. Het sttompe uiteinde sloeg een gat in de bepantsering voordat de kogel vervormde.

Sluipschutter variant

In het voorjaar van 1915 werd besloten om 15.000 exemplaren aan te passen waarop een 2.5x of 3x vizier werd voorzien, voor gebruik door de sluip- of scherpschutters. De vizieren werden gemaakt door fabrikanten zoals Görtz, Gerard, Oige, Zeiss, Hensoldt, Voigtländer, Bock, Busch enzovoort. De Gewehr 98 was niet echt ontworpen voor het gebruik van een vizier. De grendel zat op de geweer zodat deze hinderde. Hierdoor werd een nieuwe grendel ontworpen, waarvan de bol langs de geweer bevond aan de hand van de rechterarm. Er werd hiervoor een nis uitgesneden uit het houten lichaam. Er werden uiteindelijk 18.421 exemplaren voorzien met de nieuwe grendel, nis in handvat en natuurlijk ook het 2.5x of 3x vizier.

Galerij


Bronnen


  • Foto's gallerij: Snaaip


Met dank aan: user Tandorini

Zie ook

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Mauser_Modell_1898"
Personal tools